Lokacija

Zaovinska idila se nalazi na samo 14km od Mitrovca na Tari, na prelepom sunčanom proplanku sa pogledom na jezero Zaovine. Zaovine se nalaze u Zapadnoj Srbiji, i administrativno pripada teritoriji opštine Bajina Bašta. Predstavlja šumovito područje brdsko-planinskog karaktera koje obuhvata naselje Zaovine sa 28 zaseoka, jezero Zaovine i kanjon Belog Rzava „Sklopovi“. Nalazi se u južnom delu planine Tare u prostornoj predeonoj celini poznatoj kao „Ravna Tara“. U geomorfološkom smislu predstavlja prirodnu sponu planine Tare sa Zlatiborskim masivom i Mokrogorskom kotlinom.  Minimalna nadmorska visina 784 m a maksimalna nadmorska visina 1.412 m (vrh Miloševac).

Obuhvata površinu od 5.593,61 ha i od skora su ušle u Nacionalni park TARA.

Zaovinska idila

Zaovinska priča

Brvnara je napravljena od prirodnih materijala u odmerenom spoju luksuznog i etno stila što čini da boravak u njoj bude savršen. Prostrana, na dva nivoa i većim delom u staklu, pruža svojim gostima prelep pogled u svakom trenutku. Kompletno opremljena za boravak, brvnara ima i kamin na drva i podno grejanje na struju, tako da gosti mogu da odaberu šta im najviše odgovara. Domaćini su se potrudili da obezbede maksimalan komfor pa pored interneta i kablovske tv, gosti mogu da uživaju i u hot tub-u, vrućoj kadi na seoski način, smeštenoj usred netaknute prirode sa pogledom na jezero. Sam objekat se nalazi na 950m nadmorske visine što ima blagotvoran uticaj na zdravlje i predstavlja dodatni podsticaj za boravak na ovom prostoru. Polovina biljnog sveta Tare zastupljena je okolini sela Zaovine, dok je stanište za čak 402 mrka medveda. Zaovinsko jezero je dugačko nešto više od 4 km, površine oko 4.3 km2. Maksimalna dubina je 100m a kupanje je moguće u letnjim mesecima.

Zaovinska idila
Zaovinska idila

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari, kod mesta Zaovine i spada u grupu veštačkih jezera. Jezero je nastalo u periodu između 1975. i 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kuk. Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 metara, dok je njegova najveća dubina oko 110 metara. Jezero dopunjuju Konjska reka i Beli Rzav. Na planini Tari se nalazi jedna trećina ukupne flore Srbije, a od toga, jedna polovina se nalazi u Zaovinama. Na ovom području oko jezera, do sada je pronađeno preko 600 biljnih vrsta. U blizini brane, kojom je jezero napravljeno, Josif Pančić je pronašao Pančićevu omoriku.

Korisne informacije

📍Zaovine 44v, Bajina Bašta
🏡 Zaovinska idila
☎️ +38165/94-444-40

Zaovinska idila
Zaovinska idila
Korisni linkovi

https://zaovinskaidila.rs

https://turizamsrbije.com/category/smestaj/

https://www.srbijapodlupom.com

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://www.instagram.com/zaovinska_idila/

http://www.tara-planina.com/zaovine.html

Zaovinska idila

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn