Vrnjačka Banja-Srpska „Kraljica“

Vrnjačka Banja-Lokacija

Vrnjačka Banja je privredni, politički i kulturni centar opštine sa ukupno 14 naselja na prostoru od oko 240km². Na području opštine živi oko 30.155 stanovnika, a sama Banja ima oko 15.000 stanovnika. Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Republike Srbije na oko 200 km južno od Beograda. Banjsko naselje je delom na blagim, obroncima planine Goč prema Zapadnoj Moravi i delom u pitomim dolinama Vrnjačke reke i Lipovačke reke. Sa juga, istoka i zapada Banja je zaklonjena planinom Goč i njenim ograncima, dok je sa severa zaštićena vencem Gledićkih planina i nije izložena jakim vetrovima. Uticaj obližnjih planina daje mikro klimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura je 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

Šta obići u Vrnjačkoj Banji

Preko cele godine, posebno u mesecima letnje turističke sezone, Vrnjačka Banja svojim posetiocima nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno – zabavni program. Glavno mesto svim turistima predstavlja Promenada, prelepo banjsko šetalište koje se proteže uz Vrnjačku reku, tokom šetnje primetićete sa druge strane kafiće, restorane, prodavnice i još mnogo zanimljivih stvari. Primetićete još i bioskop i gradsku biblioteku. Mnogim turistima pažnju privuče nezaobilazni simbol Vrnjaćke Banje-vrabac Gočko. Naravno, svaki turista a posebno parovi primete čuveni „Most Ljubavi“, gde mnogi parovi katancima vežu svoju ljubav. U samoj Banji možete osetiti duh Japana, vrt smešten u nastavku centralnog banjskog parka, a uređen po japanskom konceptu. Otvoren je 2011. godine. Vrnjački parkovi su prava atrakcija koji pružaju pravo uživanje u predivnom zelenilu lešnika i borova i u predivnim cvetnim mestima uz Vrnjačku reku. Sve to možete doživeti i na jedan drugačiji način- vožnjom u turističkom voziću. Na Trgu kulture nalazi se velelepni veštački vodopad koji se uklopio u Crkveno brdo. Dozu adrenalina pruža vam Lavirint sa ukupno 1 km parkovske staze i 440 četinara od kojih se formira zeleni zid. Lavirint park se nalazi do Japanskog vrta. Zamak Belimarković je preporuka da posetite. Izgrađen je na padini iznad izvora mineralne vode „Topla voda“ po uzoru na dvorce iz Italije i Poljske.  Panoramski točak dolazi u Vrnjačku Banju. Predstavljaće pravo uživanje na visini od 50m. Sa svoje 32 klimatizovane kabine sa toniraranim staklima i tematskom rasvetom predstavljaće novu atrakciju Vrnjačke Banje. Još jedna zanimljiva atrakcija je Amfiteatar -popularna letnja pozornica, smešten je na crkvenom brdu, ispod Hrama rođenja Presvete Bogorodica.

Veliki broj izuzetno atraktivnih lokacija u okolini Vrnjačke Banje, pruža Vam mogućnost da uživate u lepoti brojnih manastira, starih crkava i tvrđava, kulturno-istorijskih spomenika, planinskih izletišta, čudesnih reka, opojnih vinograda. Naša preporuka je da posetite planinu Goč koji je prepun bujne vegetacije stvorene kombinacijom idealne klime i plodnog zemljišta. Padine su pokrivene gustim bukovim i četinarskim šumama, šljivacima, vinogradima i brojnim malinjacima. Jedna od zanimljivih preporuka je Spomen-park Popina. Podignut je u sećanje na Popinsku bitku oktobra 1941. Spomen-park Popina projektovao je Bogdan Bogdanović, na uzvišenju pored Popinske reke u mestu Štulac, između Vrnjačke Banje i Trstenika.

Zanimljivosti

·        Simbol Vrnjačke Banje predstavlja vrabac po imenu Gočko.

·        Veliki međunarodni Vrnjački Karneval, najposećenija je manifestacija Srbije zajedno sa
saborom trubača u Guči i novosadskim festivalom Exit.

·        Osnivanje prvog fudbalskog kluba u Vrnjačkoj Banju, pomogao je Blagoje Moša Marjanović, čuveni fudbaler BSK-a, mlađim generacijama poznat iz filma “Montevideo, Bog te video”.

·   Sa ukupno čak sedam izvora lekovite termo mineralne vode, Vrnjačka banja se smatra najpoznatijom banjom na području naše zemlje.

·        Vrnjačku Banju zovu još i „Kraljicom turizma“.

·        Na Mostu ljubavi se svake godine održava takmičenje mladih parova u najdužem poljupcu, a trenutni rekord iznosi 1 sat, 20 minuta i 34 sekunde.

·         Sa više od 15.000 mesta za noćenje, Vrnjačka banja je posle Beograda vodeći turistički centar kada je u pitanju ponuda smeštaja.

·         Na ovdašnjem mineralnom izvoru u periodu od II do IV veka, Rimljani su napravili svoje lečilište i oporavilište – AQUAE ORCINAE.

·         Čuveni “Most Ljubavi”: Simpatični mostić koji premošćuje Vrnjačku rečicu. Ovde zaljubljeni parovi kače katance sa svojim imenima da zauvek očuvaju ljubav a zatim bacaju ključ u reku.

 

Manifestacije

Vrnjački Karneval -svakako predstavlja krunu dešavanja tokom sezone. Ova manifestacija okupi preko 300 000 posetilaca. Vrnjački Karneval zauzima značajno mesto u kalendaru svetskih karnevalskih dešavanja i uz Guču i Egzit, najveća je turistička manifestacija u Srbiji. Tokom nedelju dana u julu mesecu Vrnjačka Banja je scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, predstava, sportskih dešavanja. Centralni događaj karnevala je velika međunarodna karnevalska povorka. Prvi Međunarodni Vrnjački Karneval održan je 2005. godine, a već naredne godine postaje i član Federacije evropskih karnevalskih gradova. Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veći broj učesnika i posetilaca kako iz zemlje tako i iz celog sveta.

Lovefest -je jedinstvena kulturna platforma iz Vrnjačke Banje koja ima za cilj da promoviše muziku, umetnost i urbanu kulturu mladih. Festival je počeo 2007. godine kao žurka Love bridge i već godinu dana nakon što je debitovao kao jedan od najtoplijih muzičkih događaja u centralnoj Srbiji.

„Poljubi me“-Čini se da u Srbiji ne postoji simboličnije mesto za proslavljanje Dana zaljubljenih od Vrnjačke Banje. Most ljubavi, vrnjački fijaker, uske romantične ulice i prelepi park,  mesta su kroz koja su do sada prošli i koja su posetili neizbrojani parovi iz zemlje i sveta, uživajući u svojevrsnom šarmu Vrnjačke Banje.
Manifestacija za zaljubljene pod nazivom „Poljubi me“ u Vrnjačkoj Banji rezultat je Svetskog dana zaljubljenih i već pomenutog zaštitnog znaka Vrnjačke Banje – Mosta ljubavi. Trenutni rekord iznosi 1 sat, 20 minuta i 34 sekunde.

Na Desankin dan– Ova tradicionalna manifestacija održava se 16.maja na dan kada je rođena naša pesnikinja koja je često i rado posećivala Vrnjačku Banju.

Korisni Linkovi

https://turizamsrbije.com

https://www.vrnjackabanja.gov.rs/

https://www.instagram.com/turizam_srbije

http://vrnjackabanja.co.rs

https://vrnjackabanjaprivatnismestaj.com

 

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn