Vinarija Pantić-PRIČI NIKAD KRAJA

Kako je sve počelo?

U malom selu Rajkovac, podno Kosmaja, smeštena je vinarija porodice Pantić. Nastala iz želje da se očuva porodična tradicija i vrate izgubljena znanja predaka kao i da se obnovi bogata vinska tradicija područja u kojem se nalazi. Na zelenim plodnorodnim obroncima planine Kosmaj, vinogradarstvom se bavilo još u vreme Rimljana. Samo ime planine potiče od latinskog naziva „casa maica“, mesto na kojem živi boginja prirode Maja. Ime je potpuno zasluženo, bujna planina koja odiše životom i zelenilom. Na žalost, od tada pa do danas, tradicija vinogradarstva je prekinuta u više navrata, ali se svaki put ponovo obnavljala. Tako je i porodica Pantić odlučila da povrati znanje svojih predaka, sa zasadima vinograda u ataru sela Rajkovac, koje se nalazi u srcu Dubonskog vinogorja koje pripada Beogradskom vinskom regionu.

Sorte vina

Bujni vinogradi zasađeni na pet hektara nalaze se na nadmorskoj visini od 280 metara. Prema novoj rejonizaciji pripadaju Beogradskom rejonu i Dubonskom vinogorju. U njima su posađene razne sorte grožđa, kao što su Cabernet Fran, Cabernet Sauvignon, Chardonnay Fran, Merlot, Manzoni, Sauvignon Blanc, Tamjanika, itd…Kada su 2017. godine vina vinarije Pantić nagrađena zlatnom i srebrnom medaljom na prestižnom svetskom takmičenju u Beču, AWC Vienna 2017, privukla su veliku pažnju publike. Iste godine zbog svog vrhunskog kvaliteta vina vinarije Pantić su nagrađena i na Novosadskom sajmu, kada je i vinarija postala sveukupni pobednik Novosadskog sajma. Kapacitet vinarije Pantić je 30 000 litara vina, koja se proizvode isključivo od grožđa dobijenog iz sopstvenih vinograda, a čuvaju se u vinskom podrumu u buradima od francuskog i srpskog hrasta.

Vina vinarije Pantić

Monolog– Šardone je vino čiji karakter određuju sorte grožđa i podneblja na kom nastaju.Vino slamaste žute boje, miris sortni, čist. Punog ukusa sa postojanom voćnom aromom.

Dijalog– Crveno vino dobijeno od sorte Merlo i Caberne Frank. Vino zatvorene crvene boje sa izraženim voćnim mirisom. Punog ukusa sa postojanom aromom.

Dogovor– Zavodljivu roze boju dobilo od grožđa Merlot. Na mirisu sladunjavi tonovi jagode i maline dok se na ukusu pružaju kremasti tonovi pudinga od šumskog voća prožeti svežom kiselinom zelene jabuke.

Vinarija Pantić

Presto Barrique-Vino dobijeno kupažom dve vrhunske sorte grožđa, Merlot 80% i Cabernet Franc 20%. Na mirisu vino nam pruža dosta vanilastih tonova kao i tonove kompota šumskog voća, dok na ukusu prate isti tonovi prožeti voćnim kiselinama, suvom šljivom, zaokruženi džemastom strukturom.

Vinarija Pantič

Chardonnay Barrique- Vino dobijeno od istoimene sorte a nakon fermentacije odležavalo 6 meseci u barik buradima koja su napravljena od Francuskog i Ssprskog hrasta. Izrazito žute boje, koje na mirisu pored klasičnih citrusnih tonova imaju i slatkaste arome vanile i karamele.

Trač– Vino dobijeno od sorte Tamjanika. Odlikuje se žutom bojom, muskatne arome, začinski tonovi kao i aroma poljskog cveća.

Vinarija Pantić

Korisni linkovi

https://www.poslovnivodic.com/vinarija-pantic.html

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://www.instagram.com/vinarijapantic

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

Vinarija Pantić
Korisne informacije

📍Selo Rajkovac, Mladenovac
🏡 PANTIĆ vinarija
☎️ 011 /4090 -362

📩office@vinarijapantic.com

Sedišta:Gajčić bb, Mladenovac

Predstavništvo: Balkanska 27

Vinarija Pantić

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn