Vinarija Eden-Vinska oaza Šumadije

Priča o Edenu

Vinarija Eden se nalazi u selu Ranilović, nadomak Aranđelovca, na samo sat vremena vožnje od Beograda. Pozicionirana je između planina Kosmaja i Bukulje, na nadmorskoj visini između 240-260m. Ova porodična proizvodnja vina koristi isključivo grožđe iz sopstvenih vinograda kojim je okružena. Ceo proizvodni pogon kao i barik sala se nalazi pod zemljom, dok se degustaciona sala nalazi na najvišoj tački poseda. Vinograd je posađen tokom 2014. i 2015. godine na površini od 7ha i od tada uspešno rađa brojne sorte vina: semillon, sauvignon blanc i chardonnay od belih, kao i merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc od crvenih. Vinarija Eden proizvodnju vina započinje 2014. godine, a prva berba je bila 2017, a a prve boce pune se od 2018 godine. Ceo proizvodni pogon projektovan je po najsavremenijim tehnologijama, a u barik sali koriste najkvalitetnije francuske barike i za crvene i za bele sorte.

Vinarija Eden

Početak Edena

Vinograd je podignut na površini od oko 7ha i to sa sortama: semillon, sauvignon blanc i chardonnay od belih, kao i merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc od crvenih. Između planina Kosmaja i Bukulje vlada specifična ruža vetrova, što stvara idealne uslove za kvalitetan rod. Sastav zemljišta je raznolik što nam omogućava lepezu aktivnosti kako u samoj agrotehnici, tako i u daljim enološkim aktivnostima tokom proizvodnje vina.Rod se redukuje, a prinos se projektuje za visok kvalitet grožđa već u samom vinogradu. Pošto je proizvodni pogon neposredno pored vinograda, vreme od ubranog grožđa do njegove prerade je smanjeno na minimum, što umnogome doprinosi kvalitetu finalnog proizvoda. U 2016-oj godini postavljen je temelj za izgradnju degustacionih i proizvodnih prostorija Vinarije Eden. Savremen dizajn u potpunosti je uklopljen u nestvarnu prirodu koja okružuje objekat. Sam objekat impozantno se uzdiže u centru imanja, dok ga pažljivo uređen vinograd okružuje.

Sadašnjost vinarije Eden

Ukupan kapacitet vinarije je oko 100.000 litara od čega je zapremina tankova otprilike 60.000 litara a ostatak je u baricima i gotovim proizvodima. Trenutna godišnja proizvodnja je oko 30.000 litara. Vinarija u osnovi zahvata 700 kvadratnih metara, potpuno je automatizovana i digitalizovana, sadrži najsavremeniju veliku hladnjaču, a barik podrum šezdeset barik buradi od 225 i 500 gotovo svih najpoznatijih svetskih brendova. Prostrana i komforno nameštena degustaciona sala ima 24 mesta ali i mogućnost proširenja. Potpuno je okružena staklima, a tu je i prostrana terasa sa više od 40 mesta.

Korisne informacije

📍Ranilović, 34302
🏡 EDEN vinarija
📩 office@eden.vin, shop@eden.vin (distribucija)
☎️ +38169/ 290- 20- 30

Radno vreme:

Ponedeljak i utorak – zatvoreno

Sreda, četvrtak, petak – 11:00-16:00

Otvoreno za posete subotom i nedeljom – 11:00-19:00

Korisni linkovi

https://vinarijaeden.rs

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

https://www.instagram.com/vinarijaeden/

https://katalog.vino.rs/vinarija-eden/

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn