Subotica i Palić-Biseri severa

Umorila vas je svakodnevnica sačinjena od niza stresova koji započinje jutarnjom saobraćajnom gužvom i završava se neprijatnim večernjim vestima? Razumemo vas! Ali i imamo rešenje – putovanja i to kratka, kako kilometarski tako i u broju dana. Naš predlog ovog vikenda je da posetite Suboticu i Palić.

SUBOTICA

Grad Subotica se nalazi na severu Republike Srbije, duž glavnih evropskih koridora i između dve reke: Dunava i Tise. Izvanredno kulturno nasleđe, bogato ukrašene građevine, multikulturalni duh i evropski šarm su osobine koje čine ovaj grad drugačijim.

Subotica

Subotica je poznata po svojoj opuštenoj atmosferi, dobroj hrani i kvalitetnim vinima. Festivali, događaji, koncerti, živopisan kulturni život tokom cele godine je razlog više da posetite ovaj grad. Povrh toga, Subotica nudi puno zanimljivih mesta za odmor i razonodu, kao i za mnogobrojne aktivnosti oko jezera, na ergelama, salašima, u šumama i lovištima. Gradska kuća, centar i simbol Subotice, sagrađena je u periodu između 1908. i 1912. godine. Visoka je 76m . Projektovali su je Marcel Komor i Deže Jakab poznati budimpeštanski arhitekti. Pored Gradske kuće i Sinagoge, Rajhlova palata je jedan od simbola Subotice i remek delo u stilu mađarske secesije. Arhitekta Ferenc Rajhl , koji je projektovao zgrade Gradske biblioteke i subotičke Gimnazije, podigao ju je kao svoju porodičnu palatu. Zato je u nju ugradio ne samo svu svoju veštinu već i ljubav, ali i celo porodično bogatstvo. Sinagoga u Subotici je sagrađena 1902. godine u stilu secesije. Sinagoga je 1974. proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja. visitsubotica.rs

Subotica

U samom centru nalaze se i Gradska biblioteka, kao i zgrada Narodnog pozorišta. Upoznaćete se sa prelepim versko-sakralnim objektima i arhitekturom secesije. Srpska pravoslavna crkva Sv.Dimitrija, Franjevačka crkva, katedrala Sv.Tereze Avilske, Srpska pravoslavna crkva Sv.Vaznesenja Gospodnjeg, Mala Sinagoga, Gradski muzej, Gradska kuća nose sa sobom upečatljivu priču. Najseverniji grad Srbije, grad čarobne arhitekture i magične atmosfere nezaobilazna je destinacija tokom putovanja kroz Vojvodinu. Subotica poseduje niz osobenih karakteristika, koje je čine prepoznatljivom i posebnom.

Subotica

PALIĆKO JEZERO

Park prirode Palić – jezero i deo naselja Palić, sa površinom od 712 hektara + 1698 hektara zaštitne zone. Karakteristične su prirodne vrednosti (jezero Palić, stari park i nekoliko staništa zaštićenih vrsta), Kulturne vrednosti (Veliki park, više objekata vrhunske arhitektonske vrednosti, palićke vile), te duga tradicija kupališta, banje i letovališta.

Palic

Palićko jezero je plitko nizijsko jezero, dugačko oko 5,5 km. Poznato je po ptičijim ostrvima, na kojima se gnezdi veliki broj ptica. Najupadljivije su bučne kolonije čaplji i galebova. Na ostrvima se par godina unazad gnezdi crnoglavi galeb i to je jedino mesto u našoj zemlji gde se on trenutno gnezdi. Od retkih sisara treba spomenuti vidru i slepe miševe, koji su na listi zaštićenih vrsta. Početak izgradnje banje na Paliću datira iz druge polovine 19. veka, kada je pored jezera izgrađeno nekoliko objekata i kupališta. Novi objekti su bili: Vodotoranj, Velika terasa, Muzički paviljon, Ženski štrand, gostionica, kafana, zgrade u kojima se obavljalo lečenje vodom, novi hotel na sprat i drugo. Ti objekti su završeni i predati na korišćenje 1912. godine. Bajkovito lepo jezero, prema legendi napravljeno od suza, Palić je mesto održavanja filmskog festivala i jedna od omiljenih lokacija u Srbiji. Palić je, prema legendi koju će vam meštani rado ispričati, jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu izgubio svoje stado pa je zato voda u jezeru slana. Po drugoj priči, jezero je ostatak Panonskog mora koje je u pradavna vremena postojalo na ovim prostorima.

Palic

Palićko jezero se nalazi u Vojvodini, na 8 kilometara od Subotice jednog od najlepših gradova pa svi posetioci jezera lako mogu da odu i vreme provedu i u ovom gradu. To je najveće prirodno jezero u Srbiji. U neposrednoj blizini jezera se nalazi i atraktivni ZOO vrt u kome većina životinja nije smeštena u kaveze već slobodno šeta ograđenim delovima parka što ovo mesto čini veoma zanimljivim, pre svega za najmlađe, ali i za sve ljubitelje životinja. Velika terasa je jedan od najznačajnijih objekata na Paliću izgrađenih u stilu secesije. Izgrađena je 1912. godine od strane mađarskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba. Danas je velika terasa mesto koje gosti rado obilaze, ali i jedan od poznatijih kongresnih centara i mesto brojnih kongresa, konferencija, izložbi i drugih manifestacija. Vodotoranj je danas jedan od simbola Palića. U pitanju je vodotoranj smešten odmah pored glavnog puta, a nastao početkom 20. veka kada je obnavljana Palićka banja. Ideja graditelja je bila da se na Palić ulazi kroz svečani ulaz, odnosno kroz kapiju – Palićki vodotoranj. Nakon prolaska kroz kapiju, čeka vas prelepi park koji vodi ka jezeru, inače, sa stablima koja su posađena još davne 1840. godine. Obala Palićkog jezera je dugačka oko 17 kilometara i uređena je celom dužinom. Upravo zahvaljujući uređenim sadržajima, Palić je već godinama idealna destinacija za biciklizam, pešačke ture, lagani odmor sa porodicom, ali i za ribolov i posmatranje ptica.

Palic

ERGELA KELEBIJA

Ergela Kelebija jedno je od retkih mesta gde ljudi mogu doći u direktan kontakt sa konjem, utočište u kojem je konj ostao veran čovekov prijatelj. Sadržaji ergele obuhvataju najrazličitije oblike ovog druženja. Za decu i najmlađe tu su poni konji a za one starije i odvažnije lipicaneri na kojima mogu oprobati svoje jahačko umeće. Za one kojima je jedan dan druženja na konju malo, tu su letnji i zimski jahački kampovi.Oni koji više uživaju u opuštanju i odmoru mogu se provozati fijekerima po posedu ergele ili u obližnjoj Kelebijskoj šumi. Kada dođe zima i šumu zaveje sneg fijekere zamenjuju saonice sa praporcima. Ljubitelji timskog druženja mogu se takmičiti u „tim bilding“ igrama koje se takođe realizuju na konjima. Maskota ergele Kelebija je umiljati „Lipko“ koji će svakom gostu poželeti „dovidjenja“. Nastala je pre 28 godina sa svega nekoliko grla i skromnim štalama. Danas je to jedan impresivan kompleks, koji se prostire na 25 ha uređenih travnjaka, sa nekoliko objekata u panonskom stilu, među prelepim cvetnim lejama, negovanim zelenilom i dugim drvoredima, sa veštačkim jezerom. Moderno opremljene štale, boksovi, korali, takmičarski teren i prostrani pašnjaci zajedno čine pravi raj, kako za posetioce, tako i za stanovnike ergele – konje! Dočekaće Vas na ergeli, u sali „Potkovica“, koja ima stakleni zid i pogled na reprezentativnu, glavnu štalu. U obilasku ergele na zanimljiv način ispričaće Vam istorijat lipicanera, pokazati salu sa radnom i paradnom opremom, kolekciju od preko 30 fijakera, karuca, čeza, saonica. Povešće vas da vidite kobile i ždrebad na pašnjaku, mlade pastuve i omice u slobodnim ispustima. Nakon obilaska, vozićete se fijakerima po uređenom parku ergele i po prelepoj borovoj  šumi Vile Majur. Svi koji budu želeli, uz iskusne instruktore, jahaće mirne i poslušne konje u parku ergele.

VINARIJA ZVONKO BOGDAN

Nedaleko od jedinstvenog Palićkog jezera, u sred zelenog mora vinograda, ističe se šareni krov zdanja podignutog u stilu panonske secesije. Tu se nalazi Vinarija Zvonko Bogdan, smeštena nedaleko od Subotice, na samo pet minuta vožnje od autoputa Beograd – Budimpešta. Zgrada vinarije moderno je i funkcionalno zdanje koje istovremeno odgovara jedinstvenoj arhitektonskoj tradiciji ove regije. Poseduju velelepni barrique podrum sa jedinstvenim salama za degustacije, veliki restoran prepun detalja koji svedoči o kulturnom bogatstvu Subotice i Palića, a tu je i jedinstveni pogled na nepregledne i savršeno uređene vinograde. Na mestu na kojem se nalaze, arheološki nalazi i istorijska svedočenja kažu da se vinova loza uzgaja preko 2000 godina u kontinuitetu. Vredne ruke vinogradara, vekovima su uzgajali grožđe od autentičnih sorti vinove loze, čije je bogatsvo u poslednja dva veka prošireno internacionalnim sortama koje su se savršeno prilagodile našem teroaru. Poseban značaj, naše vinogorje dobilo je krajem 19. veka, kada su se vina sa Palića prodavala širom Evrope: u Londonu, Budimpešti, Beču…Od pažljivo selekcinisanog grožđa iz vinograda godišnje proizvode 400 000 boca vina u kojima uživaju potrošači na svim meridijanima i koje redovno osvaja najviša svetska priznanja. Zakoračite u svet vina i krenite na putovanje ka mestu gde se vino I muzika nadovezuju, otkrivajući novu dimenziju i lepotu života.

KORISNI LINKOVI I INFORMACIJE

📍Trg slobode 1 Subotica, Srbija

🏡 Turistička organizacija Subotice
☎️
+381 (0) 24 670 350

📩office@visitsubotica.rs

https://www.vinarijazvonkobogdan.com

https://www.ergelakelebija.rs

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn