„Srpski Holywood“ = srpski san

Ko, gde, šta, kako i zašto ?

„SRPSKI HOLYWOOD“, Putnici , turisti , planinari pa i novinari , prolazeći Ibarskom magistralom , dvanaestak kilometara ispred Gornjeg Milanovca , zatečeni su nesvakidašnjim prizorom – na proplanku Rudnika na 3 metra visokim belim metalnim slovima ispisano je “HOLYWOOD”. Oštro oko primetiće i nešto sitnije ispisano ćirilicom “SRPSKI”.

Tvorac „SRPSKOG HOLYWOOD-a„, Ivan Jakovljević – Ivo Car kako ga zovu meštani i prijatelji – jedan je od mnogih koji se nisu uputili u grad ili inostranstvo, sa svojim prijateljima i vršnjacima želi da utemelji etno – turizam u svom selu Mutanj, u srcu predivne planine Rudnik, u Šumadiji. Poštovalac likovne i filmske umetnosti, entuzijasta i sanjar, dosetio se da skrene pažnju ne samo meštana i drugih znatiželjnika već i, posebno, umetnika velikim natpisom na vrhu planine “SRPSKI HOLYWOOD”.

Natpis „SRPSKI HOLYWOOD“ je instalacija od metalnih cevi i lima koju je Ivo Car izgradio 1. novembra 2007. godine uzevši kredit u banci koji je od sopstvene plate otplaćivao dve godine. Natpis koji čini 8 slova dimenzija 2,5 x 3 metra je izuzetno posećen od strane turista iz svih krajeva Srbije, ali i turista iz inostranstva.

„Srpski holywood“ sky swing: Najveća ljuljaška u Srbiji

Najveća ljuljaška u Srbiji je izgradjena!

31.07.2017 godine Ivan Jakovljević, alijas Ivo Car, predstavio je novinarima najnoviji projekat – NAJVEĆU LJULJAŠKU u Srbiji. Visoka je 5, a široka 4 metra. Dužina lanaca je 4,7 metara. Kao takva ona je NAJVEĆA ljuljaška u našoj zemlji. Pogled i užitak sa nje je jedinstven, tako da vas pozivamo da što pre dodjete i da je probate!

Zemlja Čarobnjaka iz Oza

Zemlja Čarobnjaka iz Oza je izgrađena 11.07.2010.godine . Idejni tvorac je Ivo Car . Vraćajući se svakoga dana sa posla , Iva je , kako kaže , put koji vodi do Srpskog Holivuda podsećao na scenografiju iz njegovog omiljenog filma iz detinjstva ” Čarobnjak iz Oza ” . Tada mu je sinula ideja da bi mogao da izgradi ” Zemlju Čarobnjaka iz Oza ” . Veliki problem je predstavljao novac , da bi se taj projekat realizovao. Za pomoć se obratio gospodinu Darku Vukobratoviću , vlasniku rudnika olova i cinka ” RUDNIK D.O.O. ” čiji je Ivo i radnik . Gospodinu Darku se svidela Ivova ideja , pa je tako donirao sav novac potreban za kompletnu izgradnju Zemlje Oz . Izgradnja je trajala puna 3 meseca . Ivu je u samoj izgradnji najviše pomogao njegov otac Zoran koji inače zna da radi sve poslove neophodne za izgradnju . Svečano otvaranje Zemlje Oz bilo je 11–og jula 2010 godine . U ulozi Doroti koja je posetioce vodila kroz Oz , bila je učenica , tada 6. razreda osnovne škole u ​​Gornjem Milanovcu , Katarina Živanović .
Od tada , pa do današnjih dana , zemlju Oz je posetilo više od 5000 ljudi i dece . Najviše posetilaca je vikendom , i to su uglavnom čitave porodice , naravno , najviše se obraduju najmlađi .

Kontakt:

 • Adresa:
  • Ivan Jakovljević Ivo Car
  • Selo Mutanj bb
  • 32312 Boljkovci
 • E-pošta
  • ivocar4@gmail.com
 • Telefon
  • +381 61 211 2117

Korisni linkovi:

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn