Silosi-Skladište beskonačne energije

Silosi, svojevrsni spomenici brutalističke arhitekture, dobili su novi život zahvaljujući Gaia pokretu,neprofitnoj organizaciji koja u Silosima razvija programe iz oblasti umetnosti, obrazovanja, rekreativnog sporta i zaštite životne sredine.

LOKACIJA SILOSA

Na samo 1500m od Trga republike, na obali Dunava nalazi se kompleks od četiri monumentalna silosa čija je visina 28 metara i koji se poput pčelinjeg saća sastoje od ukupno 64 ćelije. Silosi se nalaze na kraju ulice Dunavski kej, broj 46, na Dorćolu, iza rampe nekadašnje fabrike „Žitomlin“. Tu je i besplatan parking za sve posetioce bez obzira na prevozno sredstvo jer su Silosi pešačka zona. Ulaz je moguć iz Luke Beograd, koja ima i plaćeni parking koji se nalazi na 100m pešice od Silosa, kao i obližnjeg Gastrošora, novog gastro-parka koji se nalazi na 250m hoda od Silosa. Profesionalno fotografisanje i snimanje u zoni Silosa moguće je samo uz prethodnu najavu i saglasnost Gaia pokreta.

Silosi

ČETIRI SILE SILOSA

OBRAZOVANJE, UMETNOST, EKOLOGIJA I REKREATIVNI SPORT.

Silosi su danas kulturni centar koji sadrži umetničku galeriju posvećenu ovdašnjoj umetničkoj sceni, ali i mesto gde se pored izložbi održavaju različiti festivali, sajmovi, sportske manifestacije i drugi događaji od društvenog značaja. Na letnjoj pozornici koja služi i kao nestvarno mesto za vežbanje joge pored Dunava, nastupale su međunarodne i domaće muzičke zvezde, a Silosi su ujedno i najveće gradsko platno za murale naših vodećih umetnika. Dok su danas jedan od simbola savremenog Beograda, Silosi će u bliskoj budućnosti sadržati i interaktivni muzej posvećen upravom svom gradu.

Silosi

SUNSET – IZLAZAK NA ZALAZAK U PONTA BARU

Jedna od centralnih tačaka u Silosima je Ponta•011 bar koji danas okuplja jednu novu kreativnu scenu, ali i čitav niz generacija koje obilaze nebrojene događaje u zoni Silosa. Tokom letnje sezone, Ponta ima najsavršeniji sistem klimatizacije i rasvete poznat čoveku jer duboki hlad ispod betonskih grdosija i svežinu Dunava nasuprot zelenog biorezervata dopunjuje najspektakularniji zalazak Sunca, skroz negde iznad Gardoša u daljini. Bilo da su u pitanju nedeljni matinei, vikend druženja ili otvaranja izložbi, Ponta je okupila je sve generacije domaćih disk džokeja među kojima su Una Senić, Dejan Milićević, Brka, Vlada Janjić, Aleksandra Duende, Luton, Nevena Jeremić, Kristijan Molnar, Stellarcompanion, Lale, Maja Uzelac, DJ Iron, Marquez V, Timbe, Spacewalker i brojni drugi. Ponta•011-Bar u dubokoj senci Silosa. Zaštićen od kiše, otvoren za svežinu Dunava u letnjim danima. Od sunca skriven kad je najtoplije, a ka suncu gleda dok zalazi u najveću evropsku reku. Jastuci i utičnice čine ga savršenom tačkom za rad na otvorenom. Dok danju reka nosi stres, noću je Ponta mesto za ples. Radno vreme od 12 do 24h, a vikendom do 01h iza ponoći.

Silosi

OD PANČIĆEVE BOTANIČKE BAŠTE DO MEDONOSNOG VRTA

Nedaleko od mesta gde je Josif Pančić 1874. godine osnovao prvu Botaničku baštu Beograda, danas je Medonosni vrt koji je ujedno i dom za BeeCenter gde se vrca Mad Med, autentični dorćolski med nastao na relaciji Silosi – Ratno ostrvo – Kalemegdan, ali i cela leva obala Dunava koja je možda i najveći biorezervat u samom centru Beograda, a Silosima daruje neverovatnu mikroklimu tokom vrelih letnjih dana. Medonosni vrt je i centar dečije radost i u zoni Silosa, jer pored školskih obilazaka pčelinjaka, mališani tokom letnje sezone jednom nedeljno gledaju edukativne predstave na temu zaštite životne sredine. Silosi su mesto okupljanja, stvaranja i saradnje. I zato su Gaia pokret i Supernatural, uz pomoć Mad Meda i ambasada Slovenije i Holandije, stvorili novi dom za pčele i njihovih 12 košnica okruženih medonosnim biljkama. Naši vredni prijatelji pomažu nam da ozelenimo nekadašnju industrijsku zonu i da nas svakodnevno podsećaju da radimo zajedno.

BITNE INFORMACIJE

📍Dunavski Kej 46, Dorćol
📩silosibeograd@gmail.com

Radno Vreme:

Letnje radno vreme: 11-00h, petkom i subotom do 02h

Korisni Linkovi:

https://silosi.rs/

https://turizamsrbije.com

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://www.instagram.com/silosibeograd/

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn