Selters Banja-Mesto gde stres nestaje

Najsličnija je vodi banje Selters u Nemačkoj, pa je tako i banja dobila ime, srpski Selters..

Informacije o Selters Banji

Banja Selters u Mladenovcu, iako udaljena samo pedesetak kilometara od Beograda, prava je oaza čistog vazduha, mira i zelenila koja se prostire na 20 hektara parka sa cvetnim lejama, fontanama i šetalištima.
Prvi podaci o  Seltersu datiraju iz 1893. godine,  kada je i iskopan prvi bunar sa toplom i slanom vodom. Nakon prve analize,  utvrđena je sličnost ovog termo-mineralnog izvora sa banjama Bad Emsa u Nemačkoj, Roa u Francuskoj, Luhacoviče u Češkoj. Međutim,  najsličnija je vodi banje Selters u Nemačkoj, pa je tako i ova novootkrivena banja dobila ime, srpski Selters. Voda je odlikovana u Briselu 1906. godine, a svega godinu dana kasnije i u Londonu. Od 1906. godine, sa  istim nazivom voda je flaširana i distribuirana širom Evrope.
Najveći zamah u razvoju, Selters doživljava 1975. godine kada je Zavod za medicinu rada i rehabilitaciju otkupio i renovirao celokupni kompleks. Banja je pretvorena u moderno lečilište, sa specijalizovanim stručnim kadrom, savremenim dijagnostičkim kabinetim i opremom koji, uz prirodan faktor u lečenju, daju izuzetne rezultate. Danas  kompleks poseduje  stacionar (stari hotel) i hotel (novi hotel), staze sa ukrasnim osvetljenjem, park sa četinarskom šumom površine oko osamnaest hektara, cvetne leje, drvene klupe za odmor, a poseban ukras su žalosne vrbe koje u leto daju dudove.


Hotel ima pansionski i opšti restoran, bar, galeriju, prodavnicu, poštu i veliki plazma televizor u holu. Od 1989. tu se održava likovna kolonija na kojoj su učestvovali brojni poznati slikari. U holu je i velika prodajno-izložbena galerija koja radi tokom cele godine, a u središtu je i koncertni klavir. Zbog svog otmenog i prijatnog ambijenta, u  hotelu Selters često se održavaju i  kulturne svečanosti. Banja raspolaže kabinetima za elektrodijagnostiku, laboratoriju i rendgen dijagnostiku, osteodenzitometriju i ima visoko specijalizovan kadar za lečenje neuroloških, ortopedsko-traumatoloških i reumatoloških pacijenata, kao i za dečiju rehabilitaciju. Pacijenti i gosti mogu koristiti konsultativne preglede lekara specijalista: interniste, kao i stručnih saradnika, psihologa, logopeda i defektologa.

Selters wellness spa centar

Savremeni život  obiluje  nevoljama,  rokovima, frustracijama i zahtevima svih vrsta. Za mnoge ljude stres je toliko uobičajen  da je postao način života. Osoba ima sposobnost da toleriše stres do određenog nivoa,  nakon čega stres može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Stres, ako se ne pozabavimo njime, može dovesti do ozbiljnih posledica na svim životnim planovima.

Selters Banja

Danas se on  navodi kao osnovni uzrok većine kardiovaskularnih oboljenja, nesanice, psiholoških poremećaja, koji, ukoliko se ne tretiraju na vreme, mogu dovesti i do komplikacija na zdravstvenom, emotivnom i fizičkom planu. Veoma je važno da se reaguje kada se prvi simptomi hroničnog stresa pojave. Anti-stres programi su namenjeni prvenstveno onima koji su preopterećeni poslom, izloženi stresu i štetnim uticajima fizičke neaktivnosti, boravku u zatvorenom prostoru i čestim zauzimanjem nepravilnih položaja tela. Mada,  nema čoveka kome nije potrebno opuštanje.

Peloid

Korisni efekti primena lekovitog blata ili peloida u medicinske svrhe   poznati su od davnina.  Peloid ispoljava toplotno i mehaničko dejstvo na mestu primene, deluje na kožne receptore, te ima korisno dejstvo u lečenju mnogih bolesti (zapaljenski i degenerativni reumatizam, postraumatskih stanja , neuralgija i oštećenja  perifernih nerava,  upotreba u kozmetičke svrhe, i tako dalje).

Aplikacija može biti svakodnevna ili  svakog drugog dana. Trajanje jedne aplikacije traje od 20-25 minuta. Nakon toga  se preporučuje kraći odmor. Temperatura peloida se kreće od 42-45 o C.

Selters Banja

Slana soba

Boravak u slanoj sobi ima izuzetno korisne efekte u lečenju bolesti gornjeg i donjeg dela respiratornog sistema (ima povoljan mukolitički i mukokinetički efekat), lečenja oboljenja uva, ima povoljan efekat na kožu, deluje sedativno i relaksirajuće. Slana soba je posebno napravljena prostorija u kojoj su zidovi obloženi ciglom koja je bogata kristalima soli. Dodatna lekovitost se postiže ubacivanjem aerosola soli sa Himalaja pomoću halogeneratora. U slanoj sobi odrasli ostaju 40, a deca 20 minuta. Jedan tretman u slaboj sobi ekvivalentan je udisanju morskog vazduha tri dana.

Kada sa PM

Podvodna masaža ispoljava korisne efekte  delujući  kao  hidroterapija, mehanoterapija i termoterapija.

Delovanje toplote koje se prenosi mineralnom  vodom  dovodi do širenja krvnih sudova, opuštanja mišića, ima analgetički i relaksirajući efekat.

Podvodna masaža ima i mehanički efekat. Dolazi do ubrzanja cirkulacije, poboljšava se limfna drenaža.  Trajanje terapije je 20 minuta. Ispoljava korisne efekte  kod mnogih reumatskih bolesti, oboljenja perifernog nervnog sistema, ali se preporučuje i kod zdravih osoba.

Sauna

Sauna je prostorija obložena drvetom, sa drvenim klupama.  Grejanjem  kamenja koje se nalazi u posebnoj posudi, temperatura u sauni se kreće prosečno oko 80 stepeni, uz vlažnost vazduha oko 15 %.

Dolazi do ispoljavanja pozitivnog toplotnog efekta, poboljšava se periferna cirkulacija, dolazi do znojenja i eliminacije štetnih materija. Dolazi do sagorevanja kalorija, do opuštanja mišića,  ispoljava se  anticelulit efekat, jača se imuni sistem.

Masaža

U okviru Wellness centra rade kvalifikovani terapeuti za primenu običnih i specijalnih vrsta masaža. Kraljevska masaža, sportska masaža, airveda, aromaterapeutska, antistres i anticelilut masaža samo su deo programa masaža koje se mogu koristiti.

Bazen

Bazen sa vodom temperature oko 31-32 stepena pruža ugodan ambijent kako zdravim, tako i ljudima sa raznim vrstama oboljenja. Sve aktivnosti u bazenu, kao što su plivanje, hod i vežbe imaju izuzetno korisne efekte na zdrav organizam, a bolesnom omogućavaju lakše i brže izlečenje.

U Selters banji se za lečenje primenjuju sledeće terapije:

 • hidro – Selters banja poseduje dva bazena, kao i određen broj kada za podvodnu masažu i saune
 • peloido
 • elektro
 • sono
 • foto
 • parafino
 • krioterapija
 • kinezi
 • radne terapija
 • inhalaciona terapija za lečenje hroničnih oboljenja disajnih organa

Danas  Selters ima  Wellnes i Spa centar. Od Welness sadržaja na raspolaganju je:

 • slana soba
 • sauna
 • jacuzzi
 • bazen
 • lekovito blato, peloid
 • razni vidovi masaže

Selters voda u bazenu se koristi kao  hidrokineziterapijska procedura  kod degenerativnih  oboljenja koštano-zglobnog sistema:

 • mirne faze zapaljenjskog reumatizma
 • stanja posle povreda lokomotornog sistema povrede kostiju, zglobova, mekotkivnih struktura )
 • neuroloških oboljenja
 • oboljenja krvnih sudova
HIPERBARIČNA OKSIGENOTERAPIJA U INSTITUTU SELTERS

Praćenjem savremenih metoda u lečenju i prevenciji oboljenja i stanja, nastala usled smanjenog protoka kiseonika kroz organizam, uvrstili smo primenu hiperbarične oksigenoterapije u sadržaje terapijskih procedura.

Primena hiperbarične oksigenoterapije zasniva se na primeni prirodnog leka, čistom (100%) kiseoniku, pod uvećanim hiperbaričnim pritiskom, većim od atmosferskog. Primenom hiperbarične komore ostvaruje se niz fizioloških promena u organizmu. Pošto je kiseonik neophodan za odvijanje svih životnih procesa, uzrok najvećeg broja bolesti je smanjen transport kiseonika do ćelija, kao krajnjih korisnika (hipoksija i anoksija). Primenom kiseonika pod pritiskom, sprečava se dalje oštećenje ćelija što dovodi do regeneracije, oporavka i izlečenja organizma, što je cilj primene hiperbarične oksigenoterapije.

Selters Banja

DEJSTVO HIPERBARIČNE OKSIGENOTERAPIJE:

 • ubrzava regeneraciju nervnog tkiva
 • smanjuje spazam
 • poboljšava psihofizičku kondiciju
 • antistresno dejstvo
 • zarastanje hroničnih rana
 • postiče detoksikaciju što je jako značajno kod trovanja ugljen-monoksidom i drugim gasovima
 • povećava osetljivost malignih ćelija i sprečava „nus“ pojave terapije zračenjem
 • normalizuje i reguliše funkcionalne procese u ćelijama
 • ima snažno antiedematozno dejstvo (smanjenje otoka)
 • povećava odbrambene sposobnosti organizma
 • usporava proces starenja ćelija
 • smanjuje zapaljenske reakcije tkiva i poboljšava cirkulaciju

Briga o zdravlju naših korisnika i pacijenata nam je na prvom mestu. Visokostručan i obučen medicinski tim, prijatan i topao ambijent dovoljan je za prvi udah zdravlja u našem Institutu Selters.  https://www.rehabilitacija.com/kontakt/

Zdravstveni turizam

Selters banja, u Mladenovcu, organizacioni je deo Instituta za rehabilitaciju sa sedištem u Beogradu, Sokobanjska17. Kao najbliže banjsko lečilište prestonici, na oko 50km od Beograda poseduje 300 kreveta u mreži zdravstvenih ustanova i pokriva sve oblasti medicinske rehabilitacije (neurološka, reumatološka, ortopedska i dečja). Osim toga za 200 kreveta imaju dozvolu Ministarstva turizma za bavljenje turističkom i ugostiteljskom delatnošću. Imajući u vidu lokalitet banje Selters i klimat koja ima prostirući se na padinama planine Kosmaj, blizina Bukulje i planine Venčac, obilje čistog vazduha i izuzetna svojsta lekovite mineralne Selters vode i blata, zdravstveni turizam postaje neizostavan deo u procesu razvoju Selters banje.

Selters Banja

Od sadržaja Selters banja nudi:

savremeno opremljen wellness centar sa bazenom sa toplom vodom, kade sa podvodnom masažom i mineralne kupke u lekovitoj Selters vodi, lekovito Selters blato, sauna, slana soba, ručne masaže, spoljašnji bazen (30m x 16m) koji prati i dečji bazen, moderno opremljen po najnovijim standardima sa pratećim objektom sa svlačionicama i toaletima, rekreativni sadržaji koji ispunjavaju kompleks Selters banje-staze zdravlja (2 km), sportski i dečji tereni i igrališta, teretana na otvorenom, okruženi i ušuškani u prirodnoj lepoti i šumi bogatoj četinarima, parkovima i cvetnim alejama.

Pored svih prirodnih bisera zdravlja, Selters banja poseduje i savremeno opremljen dijagnostički centar u službi
prevencije i ranog otkrića oboljenja za koje smo kao ustanova indikovani, sa stručnim medicinskim timom na čelu sa lekarima specijalista i subspecijalista: DEXA, EMNG, shockwave, infiltracije
leka, rendgen, laboratorija a uskoro i hiperbarična komora. https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

Kontakt i korisne informacije
📍Kralja Petra I 335, 11400 Mladenovac
🏡 Banja Selters

📩seltersbanja.marketing@gmail.com
☎️ Recepcija: 011/8241-425, 064/86-90-422

Wellness: 011/8241-118, 064/86-90-374

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn