Podrum vina Panajotović- Podzemni Beograd

Istorija podruma Panajotović

Vino se uporedo razvijalo sa različitim civilizacijima, menjalo i usavršavalo. Svaka generacija se trudila da popravi ukus, produži trajanje, nađe mu svrhu više. Kako je sve počelo u porodici Panajotović ?

Četiri generacije u porodici Panajotović, tokom nešto više od 90 godina,  se trudilo da pruži svom vinu dovoljno ljubavi i stručnosti da bude što kvalitetnije. Sve je počelo 1927. godine kad je pradeda Toma osnovao porodični podrum vina u okolini Kruševca. Arhitekta iz Francuske je projektovao vinski podrum i porodičnu kuću, a kupljene su, za to vreme, najmodernije mašine. Do početka Drugog svetskog rata dostigao je vodeće mesto u kvalitetu i količini vina koju je proizvodio na godišnjem nivou. Nakon rata deda Tomini vinogradi i kompletna proizvodnja su nacionalizovani, a porodična tradicija biva ugrožena. Porodica je nastavila da proizvodi male količine vina (do 5000 litara) do početka 1990ih, kada je dr Viktor Panajotović rešio da nastavi porodičnu tradiciju. Krajem 1980-ih imovina je vraćena ali vinogradi su bili napušteni od početka 1980-ih, a kuća zapuštena i neuseljiva. Porodicu to nije pokolebalo i čvrsto su rešili da nastave sa učvršćivanjem  svog nasleđa. Vodeća vizija je da se od najboljeg grožđa iz najbogatijih vinograda Srbije, spravljaju kvalitetna vina. Za vina se koriste najkvalitetnije internacionalne sorte – Traminac, Sauvignon blanc, Rajnski rizling, Merlot i Cabernet Sauvignon. U zavisnosti od godine, Podrum Panajotović ostavlja određenu količinu vina van prodaje tako da se u podrumu čuvaju arhivska vina stara petnaestak i više godina.

Danas proizvodnju vodi najmlađi član porodice Panajotović, Vladimir, po struci diplomirani enolog, koji je primenio tradicionalni recept za proizvodnju vina od svojih predaka i usavršio ga modernim tehnologijama.

VINSKA TURA U ANTIČKIM LAGUMIMA

Slaganje vina i hrane je postao veoma popularan trend u poslednjoj deceniji i i nastavlja da se razvija. Odavno su odbacene uvrezene prakse da se bela vina slazu iskljucivo sa belim mesom i ribom, a crvena vina sa mesima i iskljucivo jakom hranom. Mnoga od starih „pravila“ se gube širenjem svetske kuhinje i „fuzijom“ kuvanja. Takodje, i stilovi vina su dosta evoulirali tako da odredjena jela mozemo podjednako dobro da uparimo sa laganim crvenim vinima i punim barikiranim sardoneom, npr. Naravno, mozemo uživati u ukusnoj boci vina koja možda nema ništa zajedničko s hranom koju jedemo. Ali jedan od najvećih užitaka u životu je uživati u obroku gde je vino u savršenom skladu s hranom.

Vinske ture se održavaju u antičkim lagumima 10m ispod zemlje, u elitnom delu grada, Senjaku. Temperatura je uvek konstantna, 12 stepeni Celzijusa. Na degustacijama pokazaće vam kako da pravilno uparite hranu i vino i dati vam neke korisne savete. Veliki akcenat stavljaju na kulturnu istoriju vinarstva kroz vekove, ne samo u svetu već i kod nas. Možete čuti veoma zanimljive legende i priče koje, inače, niste u prilici da čujete drugde.

Vina podruma Panajotović

Šeherezada-Zavodljivo poluslatko belo vino dobijeno kupažom vina napravljenih od dve najplemenitije sorte belog groždja – Traminer i Sauvignon blanc. Kasnom berbom ovih sorti dobili su vino boje starog zlata, sa većom količinom zaostalog šećera koji nam omogući da u mirisu osetimo tonove kuvanog svetlog voća, kao i tonove smokve, ratluka i meda. Punoća na ukusu od zaostalog šećera kao i jako lagane citrusne kiseline koje osvežavaju, vode naša čula ukusa u svet slatke smokve , sočne pomoranže, cimeta i meda .

Podrum Panajotović

KnezBelo vino dobijeno do jedne od najcenjenijih francuskih sorti grožđa – Sauvignon Blanc. Zbog svojih ekstrata, vino se odlikuje lepom pokretljivošću u čaši i krasi ga svetlo zeleno-žuta boja. U prvom trenutku na mirisu će se javiti tonovi soka od zove, jabuke ili prezrele kruške, oplemenjeni mirisom sveže pokošene trave dok će se na ukusu osetiti dosta svežih voćnih i citrusnih kiselina.

Podrum Panajotović

Lord-Crveno suvo vino dobijeno od sorte grožđa Merlot. Ono je intenzivne rubin crvene boje i snažnog tela koje se pokazuje na zidovima čaše. Miris vina podseća na mešavinu sokova maline i kupine, dok im se u završnici arome pridružuje i miris soka od aronije.

Victor-Jedinstveno sortno crveno vino napravljeno isključivo od groždja Cabernet Sauvignon. Voćni karakter ovog vina potiče od izuzetnog grožđa, koje je prerađeno i pretvoreno u vino po tradicionalnoj tehnologiji, bez odležavanja u hrastovini. Ono je mekano, umereno pokretljivo u čaši, a u mirisu dominiraju tonovi borovnice, soka od višnje i kompota kupine.

Podrum Panajotović

Victor BarriqueCrveno, suvo, vrhunsko vino dobijeno kupažom vina od dve najbolje francuske sorte grožđa – Cabernet Sauvignon I Merlot u odnosu 50:50. Dva vina su odvojeno napravljena i odvojeno odležavala u “barrique” buradima napravljenim od francuskog I srpskog hrasta. Poseduje specifičan ukus čokolade, vanile i kafe, prožet ukusom suvog grožđa i marmelade od šljiva.

Rose-Vino dobijeno od francuske sorte groždja Cabernet Sauvignon. Roze boja vina podseća na boju dimljenog lososa, dok u aromama dominira miris jagode i maline koji se prepliću sa mirisima začinskog bilja i soka od jabuke.

Kontakt podaci

📍Sanje Živanovića br. 5 (Senjak), Beograd
🏡 Podrum Panajotović
☎️
+381 64/ 195 -15- 46

📩office@podrumpanajotovic.rs

Podrum Panajotović
Korisni linkovi

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

https://www.podrumpanajotovic.rs

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://www.instagram.com/wine_cellar_panajotovic/

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn