Park Maketa- Muzej na otvorenom

Park Maketa – Kako je nastao?

Park Maketa, jedinstvena atrakcija i turistička ponuda ne samo opštine Despotovac i celog kraja već i Srbije. Kako je nastao i ko je autor? Milenko Ilić, autor postavke i uređenja prostora u Parku Maketa. Ideja za stvaranje ovog projekta je potekla iz knjige Dušana Komluskog, u kojoj se između ostalog nalazi i tabela građevina koje su od izuzetnog značaja za Srbiju. Prvih 90, možda i više mesta na toj tabeli jesu sakralni objekti, odnosno crkve i manastiri. To jeste prvi razlog zašto su makete tih građevina i najzastupljenije u parku. Sam autor Milenko Ilić izjavio je za naš sajt sledeće -„Prvu Maketu sam uradio krajem 2004. godine i to je bila crkva manastira Ravanice. Napomenuo bih da dolazim iz sfere rudarstva i da pre toga nikada nisam radio ( ni iz hobija) makete. U periodu od 2004-2009. godine sam uradio 14 maketa i sa njima počeo izložbeno da funkcionišem. Napomenuo bih da su sve makete 17 puta umanjene u odnosu na originalne građevine, a zašto bas 17 puta , saznaju posetioci kada dođu u obilazak parka. Trenutno u parku ima 34 maketa crkava i manastira i dvadesetak maketa naših starih kućica. Park je otvoren za posetioce u periodu od 1-og aprila do 1-og. novembra“. U okviru parka se nalazi kafić uređen u etno stilu, kao i prodavnica suvenira sa motivima ovog kraja i manastira čije su makete izložene u ovom neobičnom muzeju

Park Maketa
Park Maketa

Lokacija Parka Maketa

Park maketa je jedinstvena turistička ponuda ne samo opštine Despotovac, već i cele Srbije. Nalazi se na izlazu iz Despotovca prema Resavskoj pećini, sa leve strane regionalnog puta i trenutna postavka su srednjovekovni srpski manastiri, izrađeni u razmeri 1:17 u odnosu na objekte u stvarnoj veličini. Makete su urađene kao savršena kopija crkava u realnosti. To je 13-i park takvog sadržaja u Evropi. Ovaj jedinstveni park u Srbiji vraća nas precima, istoriji i budi u nama divljenje.

Park Maketa
Park Maketa

Šta sve možete videti u Parku Maketa?

U parku e trenutno nalaze čak 32 realistične makete najvažnijih srpskih srednjovekovnih manastira. Najstarija maketa u parku i koja je prva napravljena jeste maketa manastira Ravanice. Ravanica je zadužbina kneza Lazara i tamo se nalaze i njegove mošti. U parku možete videti četiti manastira sa Kosova i Metohije.U Parku Maketa postoje makete Visokih Dečana, Bogorodice Ljeviške, Pećke patrijaršije i Gračanice. Visoki Dečani su najveći i najmonumentalniji srednjovekovni srpski manastir, zadužbina Stefana Dečanskog. Petrova crkva je najstarija srpska crkva. Posvećena apostolima Petru i Pavlu i nalazi se kod Novog Pazara. I ona je našla svoje mesto u Parku maketa. U centru parka nalazi se i manastir Žiča karakteristične crvene boje. U narodu je poznat kao sedmovrata Žiča, zato što je tamo krunisano sedam srpskih kraljeva, počev od Stefana Prvovenčanog i zbog svakog krunisanja posebno su otvarana nova vrata. U parku se nalazi i manastir Sopoćani, zadužbina kralja Uroša I Nemanjića .Svoje mesto je dobio i manastir Mileševa čuven po freski Belog Anđela. Pored Belog anđela, manje je poznato da u Srbiji postoji i freska Plavi anđeo. Ona prikazuje arhanđela Gavrila u plavom plaštu. Nalazi se u crkvi svetog Ahileja u Arilju koja se nalazi takođe u parku. Možete videti i manastir Gornjak , zadužbinu kneza Lazara. Prelepi manastir Manasija nalazi se na samom ulazu u park, Po sinu cara Lazara i kneginje Milice, despotu Stefanu Lazareviću ime je dobio grad Despotovac. Nedaleko od grada je i Stefanova zadužbina: manastir Manasija. Manastir je sagrađen u 15. veku. To je drugi po veličini srpski srednjovekovni manastir. Svi ostali manastiri u parku su srpski, a samo dva nisu sa teritoriji Srbije: Hilandar, koji je na Svetoj Gori i manastir Krupa, koji se nalazi u Hrvatskoj u Dalmaciji. Ovo je samo mali deo razloga zašto posetiti ovaj predivan i važan park. Topla preporuka svima je da posete i uživaju u Parku Maketa.

Korisni linkovi

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://www.parkmaketa.com

https://turizamsrbije.com

Kontakt i korisne informacije

📍Park Maketa, 9 oktobra BB
📩 parkmaketa@gmail.com
☎️ 062/409-470
🅿️ Parking
*ParkPark je otvoren za posetioce u periodu od 1.aprila do 1.novembra.
*Radno vreme: 10:00 do 19:00 sati.

* Cena ulaznice je 200 dinara za individualne posetioce, dok je 150 dinara za organizovane grupne posete.

Park Maketa
Park Maketa

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn