Pančevo-Grad sa dušom

Lokacija

Grad Pančevo nalazi se na jugu Vojvodine, na ušću dve reke, Tamiša u Dunav, na nadmorskoj visini od 77m i centar je Južnobanatskog okruga. Četvrti je grad u Vojvodini po broju stanovnika i zauzima površinu od 757 kvadratnih kilometara, od čega je 83,5% poljoprivredno zemljište. Pored centralnog istoimenog naselja, obuhvata i 9 naseljenih mesta: Starčevo, Omoljicu, Banatski Brestovac, Ivanovo, Dolovo, Banatsko Novo Selo, Jabuku, Glogonj i Kačarevo.

Pančevo

Kako stići do Pančeva

Pančevo se nalazi na 18 km severoistočno od glavnog grada Srbije – Beograda, na ušću Tamiša u Dunav. Postoji razgranata mreža puteva koji Pančevo povezuju sa mnogim gradovima i naseljima: Magistralni put Beograd-Pančevo-Vršac-Rumunija i Magistralni put koji povezuje Pančevo sa opštinom Кovin i opštinom Кovačica. Pančevo je od Кovina udaljeno 28 km, od Кovačice 30 km, od Alibunara 35 km, od Vršca 65 km.

Šta posetiti u Pančevu

Pančevo obiluje nepokretnim kulturnim nasleđem. Na teritoriji grada Pančeva nalaze se tri zaštićena spomenika od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Najveća koncentracija spomenika kulture nalazi se u centru Pančeva, u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Staro gradsko jezgro. To su spomenici sakralnog, profanog ili industrijskog nasleđa. Grad Pančevo ima pet spomenika prirode na svojoj teritoriji.
To su: Ivanovačke ade, Park prirode „Ponjavica“, Crvenolisna bukva u Omoljici, Dva stabla belog jasena kod Dolova i Pančevačke ade. Narodni muzej u Pančevu osnovan je 1923. godine. U Pančevu danas postoje i privatne kolekcije i zbirke koje posetiocima pružaju priliku da se upoznaju sa određenim epohama i načinom života naših predaka. Mnoge od tih kolekcija moguće je videti uz prethodnu najavu. Priča o parkovima u Pančevu počela je davne 1829. godine, kada je zahvaljujući brigadnom generalu Mihajlu Mihaljeviću, uređena Narodna bašta, prvi i najveći park, na površini od 15 hektara. Od tog dana Narodna bašta postaje omiljeno šetalište i prostor za boravak u prirodi.

Pančevo
Pančevo

Pored Narodne bašte u Pančevu postoje i uređeni parkovi: Goranski park, Železnički park, Park reformacije, Gradski park i park Barutana, koji je ujedno i najmlađi park na prostoru Pančeva. Na teritoriji samog grada Pančeva postoji više ustanova kulture: Narodni muzej, Кulturni centar, Gradska biblioteka, Arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Dom omladine. “Vajfertova ruta” je nastala 2015. godine kao turistički proizvod u okviru manifestacije „Dani Vajferta“. Od tada je u stalnoj ponudi Turističke organizacije grada Pančeva za sve one koji žele da se više informišu o životu i radu Đorđa Vajferta i njegovih savremenika. Кao multinacionalna i multikonfesionalna sredina, Pančevo i okolina obiluju velikim brojem crkava i manastira od kojih su neki od izuzetne istorijske i umetničke vrednosti.

Pančevo
Pančevo

Korisni linkovi

https://www.agromedia.rs/opstine/pancevo-grad/

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://vojvodina.travel/turisticka-organizacija-grada-panceva/

Pančevo
Kontakt podaci

📍Pančevo
🏡 Vojvode Petra Bojovića 2
☎️
+381 (0)13 333 399

📩office@pancevo.info

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn