MUZEJ SLATKIŠA-SLATKA NOSTALGIJA

Dobrodošli u Muzej Slatkiša

Ko kaže da vremeplov ne postoji. U muzeju Slatkiša vratićete se u detinjstvo, a onda svetlosnom brzinom preleteti u hipermoderni svet. Prvi muzej ovog tipa u Evropi. Jedini na jednom mestu imaju izložene eksponate, stare originalne ambalaže i omote starih žvaka, nezaboravnih bombona i lizalica i drugih slatkiša koje su predano skupljali godinama. Tu su najpoznatiji ex YU proizvodi, iz različitih epoha, ali i neki svetski poznati brendovi koji su 80-ih i 90-ih bili jako popularni. Stara dobra Plazma, Cigaret žvaka, kolekcije Cipiripija, Jupi sok, nezaboravni gondola Eurokrem. Pored čula vida, ukusa i mirisa, nisu zapostavili ni čulo sluha, te sve vreme možete čuti zvuke starih dobrih reklama koje bude nostalgiju.

Doživljaj u Muzeju Slatkiša

Kakav bi to bio slatki muzej, a da nema slatku radionicu, gde može štošta da se proba, ali i napravi. Da li ste nekad sami pravili šećernu vunu, koristili čokoladnu fontanu sa voćem ili pravili jedinstvene gumene bombone sa narom. Trudili su se da bude zanimljivo za sve generacije, posebno za najmlađe. Uvalite se u kadu punih bombona. Igrajte se u pravoj kućici Ivice i Marice, uhavite hvataljkom bombone, uslikajte lebdeće slatkiše…i jos puno drugih iznenadjenja, zanimljivosti i poklona, u modernom i atraktivnom ambijentu.Vratite se na tren u prošlost. Osetite miris detinjstva. Dodji, Vidi, Oseti.

Kako je nastao Muzej Slatkiša

Rade Кnežević ,pisac, pravnik i entuzijasta radi i živi u Beogradu kao advokat, ali je i dalje zadržao svoje snove, težnje i polet, kao i odlučnost kojom ostvaruje svoje ciljeve. „Još kao mali voleo sam da skupljam stare slatkiše, omote koji tada nisu bili toliko stari, međutim sada, kako vreme prolazi, sav taj materijal koji sam skupljao, vremenom postaje vredniji i izražajniji, dobija značaj, a vrednost mu se povećava. Nešto sam sakupljao poslednjih nekoliko godina intenzivnije, a reč je pre svega o ambalaži iz vremena SFRJ. Najviše imam bombona, žvaka, lizalica, naravno i čokolada i keksova. Ljudi su oduševljeni. Pobudi ih baš ta nostalgija, oseti se miris detinjstva, posebno kada ugledaju svima poznate proizvode kao što je omot „stare“ plazme, bombone iz sedamdesetih i osamdesetih, neke napolitanke koje su bile i u nagradnim igrama, razni proizvodi… Muzej je zamišljen i kao mesto gde deca, ali i drugi zainteresovani, imaju mogućnost da u radionici naprave unikatni slatkiš za svoju dušu, a mališani tu mogu sa drugarima proslaviti i rođendan. šta smo najponosniji, to je ta slatka kuhinja u kojoj deca mogu sama da prave šećernu vunu, što im je vrlo zanimljivo jer je njen ukus tada mnogo lepši, a imamo i čokoladnu fontanu. Ono što ovih dana treba da nam dođe u muzej je nešto jedinstveno što ne postoji kod nas, barem ne u Beogradu, a to je kućica iz bajke o Ivici i Marici, napravljena od medenjaka.“. Muzej je za kratko vreme postao veliki hit a Rade i njegov entuzijazam i ideje su jako doprinele tome.

Muzej slatkisa
Korisne informacije:

📍Pajsijeva 1, Beograd
🏡 Muzej slatkiša
☎️064-555-1922

Radno vreme:

Utorak – Petak od 11h do 19h
Subota – Nedelja od 11h do 18h
Ponedeljak je neradan dan.

Korisni linkovi

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://www.instagram.com/muzej.slatkisa.beograd

https://www.vestizssmestaj.rs/category/vesti/

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn