Muzej Automobila-Vožnja kroz istoriju

Kako je nastao „Muzej automobila“?

Da li ste posetili Muzej Automobila. Ukoliko niste imali prilike do sada da saznate ili posetite jedan od najautentičnijih muzeja u gradu, sada je pravo vreme. Muzej Automobila se nalazi u ulici Majke Jevrosime , broj 30, u samom srcu Beograda, tako da ćete vrlo lako stići do željene lokacije. Ovaj muzej je nastao zahvaljujući entuzijasti i zaljubljeniku u automobile, Bratislavu Petkoviću. To je najmlađi muzej u nizu tehničkih muzeja u Srbiji . Sedište Muzeja Automobila je u zgradi koji je pod nazivom „Moderna garaža“, proglašena za kulturno dobro. Osnivači muzeja su Skupština grada Beograda i Bratislav Petković. Izgrađena je 1929. godine po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog.

Muzej automobila kroz istoriju

U zbirci se nalaze stari i retki automobili koji predstavljaju pravu vožnju kroz istoriju. Muzej Automobila je pravi raj za sve ljubitelje oldtajmera. Muzej je postao mesto okupljanja legendi automobilizma, ljubitelja i kolekcionara automobila. Ovo je mesto gde miris ulja asocira na početak osnivanja prve javne garaže koja se nalazila na tom mestu. U muzeju možete danas pronaći oko 50tak starih i retkih automobila koji su odraz vremena u kojima su nastajali. Muzej Autombila organizuje snimanje obrazovnih emisija i filmova , predavanja, scenske događaje i druge oblike kulturno-obrazovne delatnosti u cilju popularizacije istorije automobilizma.

Zanimljivosti

Trećeg septembra 1939. godine održana je trka Velika nagrada Beograda na stazi Kalemegdan Park.To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma. Ovo je bio poslednji Grand Pri održan na početku Drugog Svetskog rata. Na ovu trku su došli najveći svetski vozači.

KORISNE INFORMACIJE

  • Kontakt telefon:+381/11-303-4625
  • Ulica: Majke Jevrosime 30
  • Mejl: bogdan@automuseum.com
  • Radno vreme Muzeja Automobila: Svim danima od 09.30 do 20 časova
KORISNI LINKOVI

Za još naših tekstova posetite naš blog.

Zvanična Web stranica Muzeja Automobila.

Ako vam se dopao ovaj tekst o Muzeju Automobila podelite ga na društvenim mrežama. Uskoro još zanimljivih tekstova iz naše prelepe Srbije na našem blogu.

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn