Manastir Pavlovac-Duhovni biser Kosmaja

Lokacija manastira Pavlovac

Manastir Pavlovac se nalazi na planini Kosmaj, u selu Koraćici kraj Pavlovačkog potoka, po kome je i dobio ime. Smešten je na južnoj padini Kosmaja i pripada šumadijskoj eparhiji. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir je posvećen Svetom Nikoli.

Manastir Pavlovac

Istorija manastira Pavlovac

Manastir Pavlovac je podignut po naredbi despota Stefana Lazarevića, a manastir su izgradili učenici Rada Borovića neimara, koji je bio despotov dvorski arhitekta. U manastiru je srpski despot Stefan Visoki 21. novembra 1425. godine izdao razrešnicu nekolicini dubrovačkih trgovaca, koju su bili njegovi carinici. Manastir je bio u ruševinama oko 280 godina, sve do obnavljanja u drugoj polovini šesnaestog veka. Za vreme Turaka, krajem šesnaestog veka se u njihovim spisima nalazi ubeležen manastir Pavlovac pod Kosmajem, sa četiri monaha. Manastir je obnovljen 1967. godine. Građen je od lomljenog kamena i živog kreča. Arsenije Čarnojević je 1690. godine upravo u ovom manastiru služio jednu od poslednjih liturgija, pre polaska sa narodom u Ugarsku, to jest pre događaja poznatog kao Prva Velika seoba Srba. Bratstvo manastira nije želelo da napusti ovaj Božji dom, pa su ih Turci sve ubili, a manastir spalili i uništili. Mošti monaha se nalaze u temelju crkve i posebno su obeležene. U blizini je selo Markovac gde je despot Stefan iznenada umro 1427. Iznad manastira pored puta nalazi se kameni sarkofag i česma. Manastir je aktivan i o njemu brinu monasi. Pripada šumadijskoj eparhiji. Do manastira se dolazi putem iz Sopota preko podnožja Kosmaja ka Mladenovcu.

Zanimljivosti o manastiru

Manastir je posvećen Svetom Nikoli, i to je hramovna slava. Sava Petrović je bio monah manastira od 2007. do 2010. Grad Beograd je 1990. godine darovao azbestni montažni objekat, koji je funkcionisao kao privremeni konak. Pavlovac je novoizgrađeni manastir, a prvi put je zabeležen u povelji despota Stefana koja je pisana u „Pavlovce“. U blizini manastira Pavlovca je selo Markovac, gde je despot Stefan iznenada umro 1427. godine. Iznad manastira Pavlovca, pored puta nalaze se kameni sarkofag i česma Stefana Lazarevića. Manastir Pavlovac je aktivna muška monaška zajednica, o kojoj brinu monasi. Manastir je obnovljen 1967. godine. Građen je od lomljenog kamena i živog kreča.

Planina Kosmaj

Mnastir Pavlovac predstavlja duhovni i turistički biser planine Kosmaj. Kosmaj je planina u Šumadiji i nalazi se u blizini Mladenovca. Naziv je dobila od keltske reči „cos“ što znači šuma i stare indoevropske reči „maj“ što je značilo planina. Posle Avale, ovo je druga najniža šumadijska planina. Najviši vrh planine Kosmaj dostiže 626 metara nadmorske visine. Na planini se ističu 3 vrha, a to su Mali, Goli i Rutavi. Glavni greben. Planina spada u grupu niskih planina, zahvaljujući svom izgledu u vidu ostrva dominira u ovom delu Šumadije.

Manastir Pavlovac

Danas je Kosmaj omiljeno izletište šumadijskog kraja Smatra se da je nekada davno, manastir Pavlovac bio letnjikovac despota Stefana Lazarevića. I manastir Pavlovac i Manastir Tresije su od velikog kulturno-istorijskog značaja.

Manastir Pavlovac
Korisni linkovi

https://www.manastiri-crkve.com/manastiri/manastir_pavlovac

https://www.srbijapodlupom.com

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

https://www.instagram.com/turizam_srbije

Manastir Pavlovac

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn