Jagodina-Grad budućnosti

Grad Jagodina, koji se nalazi u samom srcu Srbije, nudi mnogo više od onoga što se vidi na televiziji. Bogata kulturna istorija i autentične znamenitosti, ovaj grad čine izuzetno specifičnim

Jagodina-Mali grad velikog srca

Jagodina je gradsko naselje i sedište grada Jagodine u Pomoravskom okrugu. Nalazi se u centralnom delu Pomoravskog okruga, samo 136 km južno od Beograda i 130 km severno od Niša, na koridoru A-10 međunarodnog auto-puta E-75 i samim tim čini srce Pomoravlja. Кroz teritoriju grada protiču reke Velika Morava i Lugomir, a zapadno od Velike Morave nalaze se planine, Juhor (755 metara) i Crni vrh (708 metara), koje pripadaju Rodopskim planinama.

Jagodinska opština graniči se sa opštinama: Svilajnac na severu, Despotovac na severo-istoku, Batočina na severo-zapadu. Na istoku i jugo-istoku graniči se sa opštinama Paraćin i Ćuprija, na zapadu sa opštinom Кragujevac i na jugo-zapadu sa opštinom Rekovac.

Šta videti u Jagodini?

ZOO vrt u Jagodini otvoren je 10.juna 2007. godine, a otvorio ga je nekadašnji direktor BEO ZOO vrta, Vuk Bojović koji je i počasni građanin Jagodine. Danas ZOO vrt broji 80 životinjskih vrsta i 600 jedinki. Poznati stanovnici jagodinskog ZOO vrta su par benglaskih tigrova Saj i Nataša, žirafa Jovanča, šimpanze Žika i Megi, kamila Jovana i mnogi drugi. Muzej voštanih figura u Jagodini radi svakog dana od 9 do 20 sati. Muzej je otvoren i vikendom i praznicima.

Jagodina

Jagodina ima puno kulturno istorijskih znamenitosti. Među najstarijim su svakako dva muzeja: Muzej naivne i marginalne umetnosti, koji je jedini takve vrste na Balkanu sa više od 2000 dela domaćih i inostranih umetnika i Zavičajni muzej, koji čuva istoriju grada iz svih sfera i vekova: od rukopisa i predmeta, do odeće i starog novca. Akva park u Jagodini otvoren je jula 2007.godine, i predstavlja prvi akva park u Srbiji. Nalazi se 2 kilometra od centra u najlepšem delu grada u okviru sportsko turističkog kompleksa. Prostire se na površini od 3,5 ha. Pored zelenila i uređenosti, veliku pažnju privlači i veštački vodopad lociran upravo u parku.

Jagodina

U samom kompleksu, nalaze se i zoološki vrt, sada već čuveni „akva park“, stadion fudbalskog kluba Jagodina, kao i „Vivo“ šoping centar. Takođe treba posetiti Narodno pozorište Jagodina, Amatersko pozorište Jagodina, Dečje pozorište „Stanislavski“, Veliki teatar. Prvu bogomolju, poznatu među Jagodincima kao Stara Crkva, Sv. Arhangela Mihajla, podigao je 1818. godine knez Miloš, na levoj obali Belice, dok je 1899. osvećena Nova crkva, Crkva Svetog Petra i Pavla, podignuta od priloga građana, na desnoj obali. Park Đurđevo brdo je omiljeno izletište Jagodinaca je Đurđevo brdo. Prema tvrdnji putopisca Feliksa Kanica, na brdu se nalazio rimski kaštel i crkvica, koju je po nekim izvorima, dao sagraditi despot Đurađ Branković. Grad takođe ima i biblioteku „Radislav Nikčević“ sa preko 120 hiljada knjiga i književni klub „Đura Jakšić“. Poslednjih nekoliko godina, Jagodina je postala pravi turistički centar koji poseti više stotina ljudi svake godine. Đurđevo brdo je nekada bio privatno imanje porodice Ivanović, a danas je velelepni park.

Jagodina

MUZEJ VOŠTANIH FIGURA

Muzej voštanih figura nalazi se u Jagodini i poput srodnih muzeja u svetu, u formi voštanih skulptura prikazuje važne istorijske, ali i savremene ličnosti, kao i okruženje u kojem su živeli i stvarali.

Figure predstavljaju istaknute vladare, političare, umetnike, naučnike i sportiste Srbije i Jugoslavije, a svoje mesto u Jagodinskom muzeju imaju i voštane skulpture stranih državnika. Beogradski istoričar umetnosti Vladimir Tomčić poklonio je Jagodini prve voštane kopije 2008. godine i tako je nastao prvi i jedini muzej voštanih figura u našoj zemlji. Pored Londona, Madrida i Praga, Jagodina je šesti grad u Evropi koji ima ovakav muzej.

Muzej voštanih figura u Jagodini radi svakog dana od 9 do 20 sati. Muzej je otvoren i vikendom i praznicima. Nove u kolekciji su figure Novaka Đokovića, Vuka Bojovića i Vladimira Putina. Muzej voštanih figura nalazi se u Turističkom kompleksu Đurđevo brdo.

Korisni linkovi

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam

https://www.planplus.rs/magazin

http://www.jagodina.org.rs/kontakt/grad-jagodina/

http://www.muzejvostanihfigura.

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

https://www.instagram.com/turizam_srbije

Jagodina
Kontakt podaci

📍Jagodina, Stevana Ivanovića br.2
🏡 Turistička organizacija Jagodine
☎️ 035/252-983

📩togjagodina@gmail.com

Jagodina

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn