Inđija-Dunav i Fruška Gora

Inđija-mesto u zagrljaju Dunava i Fruške Gore

Lokacija

Opština Inđija se nalazi u severoistočnom delu Srema. Zauzima važno mesto strateško na putu između Beograda i Novog Sada, tako da ima veoma povoljan turističko-geografski položaj. Inđija je od Beograda udaljena 45 km, a od Novog Sada 36 km. Čini je 11 naselja: Inđija, Beška, Novi Slankamen, Novi Karlovci, Krčedin, Čortanovci, Maradik, Ljukovo, Stari Slankamen, Jarkovci i Slankamenački Vinogradi.

Šta posetiti u Inđiji?

Urbano jezgro Inđije potiče sa kraja 19. i početka 20. veka, iz perioda industrijskog razvoja kada nastaju zgrada Opštinske uprave, kuća Vojnovića, rimokatolička crkva Svetog Petra i gradske kuće sa uličnim fasadama eklektički oblikovanim sa elementima baroka, klasicizma, secesije i neorenesanse.

Indjija

Nešto ranije nastaje Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice koja po svojim proporcijama spada među najlepše i najskladnije građevine u Sremu sačuvane iz 18. veka. Ulica Vojvode Stepe prolazi centralnim delom grada i predstavlja glavnu pešačku zonu. Ova izuzetna ambijentalna celina koja predstavlja spoj moderne i građanske arhitekture sa kraja 19. veka, glavna je trgovačka i poslovna zona grada sa mnogobrojnim prodavnicama i kafićima.

Indjija

Centralno mesto pešačke zone predstavlja trg kod pošte na kome se danas održavaju mnogi značajni događaji kao što su koncerti, manifestacije, pozorišne predstave i druga dešavanja koja obogaćuju kulturni život grada. Ljubitelji kulture, umetnosti i istorije mogu uživati u poseti Galeriji Adligat Inđija. To je ogranak Muzeja „Adligat“ iz Beograda otvoren u Inđiji u martu 2022. godine. Najveća turististička atrakcija Inđije je tematski turistički kompleks Кeltsko selo. Кompleks je otvoren u julu 2021. godine, radi tokom letnje turističke sezone, a svojim bogatim i raznovrsnim sadržajima privlači veliki broj posetilaca. http://indjijatravel.rs/sta-videti

Indjija

5 atrakcija koje predlažemo da posetite

  1. Krčedinska ada– Krčedinska ada je rečno ostrvo smešteno uz levu obalu Dunava naspram naselja Krčedin. Predstavlja veoma značajan deo Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit” i jedna je od najznačajnijih ada u Podunavlju. Ada je stanište brojnih retkih vrsta biljaka i životinja, značajno je mrestilište riba i od davnina je poznata po brojnim stadima konja, podolskih goveda, magaraca i ovaca. Krčedinska ada predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode, ekologije i foto-safarija.
  2. Vinarija Akuminkum sa ostacima turskog kupatila u Starom Slankamenu– Vinarija Akuminkum može da se pohvali jedinstvenim spojem izuzetnog ambijenta, bogatim istorijskim nasleđem, koje doseže do sredine XVI veka i osobenim crvenim vinima uzgajanim od grožđa iz sopstvenih vinograda. Osnovana je 2011. godine i nosi naziv po rimskom utvrđenju Acumincum, koje se nalazi na brdu iznad Starog Slankamena i čiji se ostaci mogu videti iz dvorišta vinarije. Zbog položaja, odlika klime i kvalitetnog zemljišta u vinogradima, koji se nalaze na padinama iznad Starog Slankamena, uspeva širaz, sorta koja nije karakteristična za ovo podneblje.
  3. Etno kuća u Maradiku-Etno kuća se nalazi u Maradiku, interesantnom sremskom selu smeštenom na obroncima Fruške gore, u neposrednoj blizini fruškogorskih manastira. Sa eksponatima starim oko 200 godina adaptirana je za posetu turista kako bi im se pružila prilika da saznaju nešto više o tradiciji, kulturi, običajima i načinu života stanovništva ovog prostora. Kuća je stara preko 150 godina. Građena je od naboja sa vrlo specifičnim rasporedom prostorija koje su bile potrebne jednom seoskom domaćinstvu. Od prostorija kuća ima: prednju sobu, stražnju sobu, kuhinjicu, hodnik duž prednjeg dela kuće sa posebno obrađenim i ustakljenim staklima, podrum sa lagumom, kačaru, štalu, kotobanju, svinjce i kokošinjac. U svim prostorijama se nalaze autentični eksponati stari između 50 i 200 godina.
  4. Stari Slankamen-Stari Slankamen, najstarije naselje inđijske opštine, nalazi se u severoistočnom delu Srema, na mestu gde Dunav podseca krajnje istočne obronke Fruške gore. Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici svedoče o burnoj prošlosti, kao i strateškom značaju ovog naselja uz Dunav, koji je vekovima predstavljao granicu različitih imperija.
  5. Jarkovci i nekadašnje imanje grofa Petra Pejačevića i Jarkovačko jezero-Naselje Jarkovci je smešteno u jugozapadnom delu opštine Inđija, u severoistočnom delu Srema, na jugoistočnim obroncima Fruške gore. Nalazi se na prostoru koji je nekada pripadao vlastelinskoj porodici Pejačević. U tom periodu ovde se nalazila pustara Moja volja po kojoj je naselje i dobilo naziv. Tek osamdesetih godina prošlog veka naselje menja naziv Moja Volja u naziv Jarkovci. Jarkovačko jezero se proteže uz naselje Jarkovci u dužini od 2 km. Jezero je veštačka akumulacija nastala tokom 1976. godine pregrađivanjem potoka sa ciljem navodnjavanja okolnih useva. Odlično je mesto za šetnju i boravak u prirodi, a najčešće ga posećuju ribolovci.
Gastonomija i vino

Gastronomija-Čitava Vojvodina, a samim tim i Srem, poznati su po svojoj gastronomiji. Kuhinja Srema ima odlike klasične srpske kuhinje, koja je ipak zbog prisustva drugih naroda na ovim prostorima vrlo specifična. Ona je formirana kao odraz geografskih karakteristika i društvenih zbivanja. Slane specijalitete, kao što su supe, sosovi, testa i testenine, gulaši, parikaši, perkelti, ali i sarme, punjene paprike, musaka, pasulj, jela od riba, jela sa roštilja i pečenja, ali i brojne slatke sremačke poslastice, kao što su krofne, študle, gomboce, razne pite i kuglofe možete probati u brojnim restoranima i salašima u opštini Inđija. Na ishranu i pripremanje jela u Sremu mnogo je uticao dolazak Nemaca. Oni su doneli svoja jela, običaje, načine pripremanja zimnice, vina, gajenja voća i vinove loze, pa je srpsko stanovništvo poprimilo mnogo toga od njih. Takođe, u Sremu je prisutan i veliki uticaj i bogatstvo kulinarskih znanja mađarske, rumunske i slovačke kuhinje.

VINA-Tradicija gajenja vinove loze i proizvodnja vina u Sremu i na Fruškoj gori datiraju još iz rimskog perioda. Iako postoje verovanja da su u Panonskoj niziji, pa samim tim i u Sremu, vinovu lozu uzgajali Iliri, početak razvoja vinogradarstva u ovim krajevima vezuje se za Rimljane i cara Marka Aurelius Probusa koji je ukinuo skoro dva veka dugu zabranu proizvodnje vina u rimskim provincijama i zasadio prvu lozu na ovim prostorima, nedaleko od Sirmijuma (današnje Sremske Mitrovice. Od belih sorti danas se na području Srema najviše uzgajaja Italijanski rizling, zatim Traminac, Sovinjon, Sila, Rajnski rizling i dr. Od sorti crnog grožđa ovde se najviše gaje Frankovka, Portugizer, Merlo, Probus, Burgundac crni i dr. U fruškogorskim podrumima proizvodi se i jedinstveno desertno vino u Srbiji – bermet (slatko, mirišljavo, aromatično vino koje liči na italijanski vermut). http://indjijatravel.rs/gastronomija-i-vino/

Korisni linkovi i podaci

📍Cara Dušana 1, 22320 Inđija
🏡 Inđija
☎️
022/510 -970

📩office@indjijatravel.rs

Indjija

https://www.utnv.org/10-atrakcija-u-indjiji-i-okolini

https://turizamsrbije.com

https://www.instagram.com/turizam_srbije

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn