Hipodrom Beograd-Tradicija koja traje

Istorijat

Ostalo je zabeleženo da su 14. aprila 1863. godine Knez Mihailo Obrenović i Srpska vlada organizovali u Beogradu prve galopske trke na kružnoj stazi. Hroničar najstarijeg sportskog objekta u prestonici Srbije, novinar Živojin Jovanović beleži:

„Prvo beogradsko trkalište bilo je uređeno na mestu iza groblja, pored Carigradskog druma, gde su tada priređivani vašari. To je prostor na kome se danas nalaze: deo Bulevara revolucije, Pravni fakultet, hotel „Metropol“, Tehnički fakultet i niz zgrada u Ulici 27. marta. Trkačka staza bila je u obliku elipse, dugačke 700 hvati (oko 1.350 m). Linija starta i cilja je bila na Carigradskom drumu, u visini Kneževog „čadora“ (počasne tribine) pored koga je bila tribina za gledaoce. Konji su kretali u pravcu Vukovog spomenika, a zatim skretali prema Ulici 27. marta. Potom bi obišli krug, ponovo izbili na Carigradski drum i stigli do tribine.“

Osnivanjem Dunavskog kola jahača u Beogradu 1890. godine aktivnije se razvija sportsko konjarstvo a trkalište se seli na prostor današnje železničke stanice tada nazivan Bara Venecija. Međutim, zbog nepogodnosti terena, trkalište se, sezonu kasnije, seli na Banjicu. Baš tu je održan prvi Srpski Derbi u kojem je slavila Filka.

Od 1905. godine pripadnik Dunavskog kola jahača postao je Vladislav Ribnikar, osnivač i direktor lista „Politika“… Kao ugledan član uprave Kola jahača, Ribnikar se zalagao i za izgradnju stalnog beogradskog hipodroma, što nije ostalo bez odjeka. Ministarstvo narodne privrede (ministar Jaša Prodanović) ustupilo je Kolu jahača zemljište kod Careve ćuprije 1912. godine“, stoji u rukopisu Žike Jovanovića.

Hipodrom

Hipodrom danas

Počev od februara 2008. godine beogradski hipodrom je javno preduzeće u vlasništvu Grada Beograda. Osnovni zadaci koji stoje pred kompanijom su organizacija takmičarske sezone, održavanje zelenih i parkovskih površina i organizovanje različitih akcija na popularizaciji konjarstva i konjičkog sporta. Takođe su veoma angažovani na mnogobrojnim programima društveno odgovornog poslovanja: pokrenuli su održavanje hipoterapije, imaju redovnu saradnju na rekreaciji i školama jahanja sa licima sa invaliditetom, populariše u jahanje kao rekreaciju i sport kroz saradnju sa školama i sl.

Trude se i uspevaju da iz godine u godinu na hipodrom donesu neki novi sadržaj, bilo to unapređenje prostora za čije su održavanje zaduženi ili nova investicija ili neki novi rekreativni program.

Kroz uključivanje u program ‘Mediteran kupa’, JP Hipodrom Beograd je počeo da razvija i lepe i značajne međunarodne odnose.

Nadamo se da ćemo uskoro vratiti stari sjaj ovom značajnom gradskom prostoru i instituciji koja je srpski centar razvoja konjarstva i konjičkog sporta.

Hipodrom

Staze

JP Hipodrom Beograd raspolaže sa četiri staze.

Galopska staza je dužine 1.500 m, peskovita je i karakteristična je zbog svoje 3 krivine (oblika je trougla, a ne standardne elipse), što je čini jednom od težih. Naime, karakteriše je kratak pravac i ne velika brzina, s obzirom na tri velika usporavanja na krivinama. Od džokeja zbog toga traži veliku veštinu. Široka je 20 metara.

Radna galopska staza se nalazi između glavne galopske i glavne kasačke staze, takodje je peskovita, i svojom konfiguracijom prati glavnu galopsku stazu, s tim što je, naravno, znatno uža (široka je 5m).

Kasačka staza je standardna elipsa dužine 1000m i širine 30 m. Podloga je od bele kamene rizle i 2008. godine je nanovo nasuta. Prva kasačka staza na beogradskom hipodromu otvorena je 1952., kada su i trčane prve kasačke trke na njoj. Današnja staza je drugačijeg oblika od prvobitne, i ovakva kakva je danas, napravljena je osamdesetih godina prošlog veka.

Tribine

Posetioci se mogu smestiti u nekoliko objekata koji zajedno čine amfiteatarsko gledalište. To su VIP – Kraljeva loža i Glavna tribina (broj mesta za sedenje 2.260).

Dve pomoćne tribine, postavljene da nadoknade gubitak mesta za sedenje nakon požara na glavnoj tribini, rashodovane su, a jedan od prioriteta, možda i najveći, aktuelnog menadžmenta JP Hipodrom Beograd jeste upravo revitalizacija i rekonstrukcija čuvene centralne tribine.

Šta sve Hipodrom Beograd nudi

Na površini koja obuhvata 24 hektara, Javno preduzeće „Hipodrom Beograd“ nudi mogućnost smeštaja takmičarskih grla u 72 mesta unutar štala odnosno 35 spoljnih boksova. Galoperi mogu trenirati na radnoj peščanoj stazi dugoj 1.500 m (širokoj 5 m) ili trkačkoj stazi iste dužine (širokoj 20 m). Kasačka grla se mogu pripremati na radnoj stazi prekrivenoj rizlom (dužina 1.000 m, širina 6 m) odnosno trkačkoj elipsi iste dužine (širokoj 30 m). Preponski i dresurni konji mogu raditi u peščanom manježu dimenzija 72 x 36 m ili u peščanom parkuru – skakalištu dimenzija 96 x 72 m. Posetioci se mogu smestiti u nekoliko objekata koji zajedno čine amfiteatarsko gledalište. To su VIP – Kraljeva loža, Glavna tribina (broj mesta za sedenje 2.260) i dve pomoćne tribine (860).

Javno preduzeće „Hipodrom Beograd“ se nalazi između Senjaka i Topčidera, u podnožju Košutnjaka, neposredno kraj „beogradskog mora“ – Ade Ciganlije. Pripada Čukarici, jednoj od najstarijih opština prestonice. Direktno do nas vode tramvajske linije 3, 12 i 13, odnosno mnoštvo autobusa koji voze do Ade. Lokacija je idealna za porodična druženja i tradicionalni nedeljni ručak u restoranima „Uzelac“ i „Princ Hipodrom“.

Organizuju edukativne posete obdaništa i škola, a otvoreni su za ustupanje naše zelene površine radi održavanja različitih manifestacija, performansa, revija, izložbi, promocija, koncerata…

Poslovna ponuda

JP Hipodrom Beograd ima u svom sastavu Tehničku službu, koja, sem ostalih zadataka koje obavlja, takođe održava i zelene površine od 24ha koje su u nadležnosti Preduzeća. Naravno, ovo podrazumeva i odgovarajuću opremu (kamion-cisterna, traktori sa odgovarajućim priključcima, kose, šišalice…), tako da je ekipa potpuno opremljena za košenje i održavanje zelenila na površinama do 30 ha.

Organizacija događaja za kompanije

Savremeno poslovno okruženje ne može se ni zamisliti bez različitih događaja, proslava, team – buildinga i sličnih događaja koje organizuju vodeće kompanije u Srbiji. Takođe, marketinške agencije su u stalnoj potrazi za adekvatnim prostorima na kojima bi za svoje klijente organizovale neko od ovakvih dešavanja. Beograd i njegova okolina, nažalost, nemaju dovoljno novih, neotkrivenih prostora, već se gotovo sve manifestacije ovog tipa dešavaju na samo nekoliko prostora u gradu i njegovoj neposrednoj okolini.

Imajući ovo na umu, JP Hipodrom Beograd je krenulo u susret svojim događajima i počelo sa organizacijom upravo ovakvih aktivnosti. Na referenc-listi već se nalaze neke od vodećih kompanija na srpskom tržištu. Osposobljeni su da za klijente organizuju:

  • sportske manifestacije
  • tim–bildinge
  • proslave na otvorenom
  • izložbe
  • revije
  • kompanijske dane

i slične manifestacije, uključujući i mogućnost organizovanja keteringa, ručka, večere, koktela, čak i smeštaja za učesnike, u saradnji sa reprezentativnim hotelima u našoj neposrednoj blizini.

Terapeutsko jahanje

Na beogradskom hipodromu je izgrađen, i 03.12.2009. i svečano otvoren, prvi namenski građen objekat za terapeutsko jahanje u Srbiji. Nakon što je ustanovljena izuzetna terapijska vrednost jahanja za invalide i uopšte za osobe sa posebnom potrebama, ovaj vid rekreacije i terapije je doživeo izuzetan zamah u svetu.

Otvaranjem manježa, Beograd postaje referentno mesto za čitavu Srbiju i za region kada je u pitanju ovaj savremen i izuzetno vredan vid rada sa licima sa posebnim potrebama. I do sada je bilo pažnje vrednih napora na ovom polju, ali objekat, čiji su nosioci u dosadašnjoj fazi radova bili Ministarstvo sporta i omladine Republike Srbije i Javno preduzeće Hiodrom Beograd, donosi po prvi put mogućnost da se potencijali ovog vida rekreacije i terapije invalidnih lica, razviju u punom obimu i na profesionalan način. Izgradnja ovog manježa daće veliki doprinos uključenju ovih osoba u normalne životne tokove, mnogima od njih će pomoći u ubrzanoj rehabilitaciji i socijalizaciji, i predstavlja vredan doprinos Srbiji u njenom uključenju u savremene evropske tokove.

Hipodrom
Kontakt i bitne informacije

📍Paštrovićeva 2, 11000 Beograd
🏡 Hipodrom Beograd
☎️
+381/11-357-1851

📩info@hipodrombeograd.rs

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

https://www.hipodrombeograd.rs

https://www.instagram.com/turizam_srbije

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn