Paraćin,Grza i manastir Lešje-Biseri Pomoravlja

Kada je reč o „zelenom-sporom“ turizmu želimo da ponudimo posetiocima preporuke za jedinstven doživljaj bogate kulture, prirodnih lepota i autentičnu tradiciju, zaokružen lokalnim gostoprimstvom, rekreacijom na čistom vazduhu i zdravim ukusima

Izletište Grza

Vrelo Grze je izletište kod Paraćina koje je do skoro bilo posećeno uglavnom od strane lokalnog stanovništa, ali zbog svoje lepote sve više privlači posetioce iz cele Srbije. Grza je izletište i vikend naselje koje se nalazi u blizini Paraćina. Ovaj naziv „Grza“ je nastao od istoimene reke koja izvire iz vrela, na nadmorskoj visini od 480 metara, pri dnu planine Južni Kučaj. Dužina te reke je 23 kilometara. Izletište Grza je okruženo listopadnim šumama, najviše šumama javora i jasena. Reka Grza izvire u podnožju planine Južni Kučaj, a duga je 23km. Vrelo Grze je izuzetne lepote, a reka stvara i dva jezerceta plavo-zelene boje i kristalno čiste vode. U blizini izvora nalazi se takozvano „Turističko naselje Grza“ gde se nalaze hotel, restoran, planinarki dom i veliki broj vikendica. Grza je poznata i kao raj za pecanje jer je izuzetno bogata potočnom i kalifornijskom pastrmkom. Od izletišta Grza postoje i dve pešačke staze ka dva vidikovca.

Grza

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice-Lešje

Manastir Lešje je zadužbina župana Vukoslava, vlastelina na dvoru Nemanjića, koji je zajedno sa sinovima Držmanom i Crepom podigao kompleks manastira, i to na temeljima nekadašnje bogomolje, koja je izvesno ovde postojala. Kao i mnoge svetinje iz srednjeg veka i manastir Lešje je u požaru stradao i to do te mere zapusteo, da su mu posle Prvog svetskog rata teško pronađeni temelji.

Grza

Meštanin sela Lešje Živan Marković se kao zarobljenik u Prvom svetskom ratu zavetovao da će, ako se živ vrati kući, na tom mestu sagraditi crkvicu. Meštanin i njegovi pomoćnici su iste godine otkopali već postojeće temelje prvobitne Bogorodičine crkve. Dogodilo se da se Živanu u snu ukazala Presveta Bogorodica i rekla mu gde se nalaze temelji crkve koja je odavno u ruševinama. Kako beleži dalja istorija, ovaj čovek je na otkrivenim temeljima nekadašnje bogomolje, tačnije na njenom oltarskom delu podigao malu crkvu od kamena, koju je pokrio limom. Od trenutka kada je Otac Jovan postavljen za nastojatelja ovog manastira počinje njegov pravi preporod. U riznici manastira Lešje nalazi se jedna čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, delić moštiju jednog od 40 sevastijanskih mučenika i epitrahilj Svetog Jovana Šangajskog. Prilikom osvećenja crkve u časnu trpezu ugrađen je i deo mošti kosovskog velikomučenika Svetog Kneza Lazara. Pored manastirskih hodnika, uređena je i bašta koja se naziva Bogorodičinom, a voda iz dva izvora temperature 12°C se koristi tokom obreda krštenja. Iznad manastira, na steni koju nazivaju Hajdučka, nalazi se posebno osvetljen krst, koji se vidi izdaleka i sa koga se pruža veličanstven pogled.

Paraćin

U samom srcu Srbije, na raskršću nekoliko važnih puteva, nalazi se opština Paraćin, koja zahvata deo bogatnog i plodnog srednjeg Pomoravlja. Teritorija opštine se spušta od Kučajskih planina sa istoka prema Velikoj Moravi na zapadu, ispresecana tokovima reka Crnice i Grze. Grad leži na obalama reke Crnice, dok je od Velike Morave udaljen oko četiri kilometra. Ono što svaki turista ili posetilac Paraćina mora videti je Zavičajni muzej koji svojom stalnom postavkom oslikava bogatu istoriju Paraćina i ovog dela Srbije, tu su i neolitsko-arheološko nalazište u Drenovcu, srednjovekovni manastiri,Petruška oblast kao i manastir Pokrova presvete Bogorodice u Lešju koji pleni jednstvenom arhitekturom i sa čijeg se vidikovca pruža fantastičan pogled na celo Pomoravlje. Grza i Sisevac se svojom lepotom jednostavno izdvajaju i predstavljaju bisere opštine Paraćin.

10 RAZLOGA DA POSETITE PARAĆIN:

1. Grza i Sisevac

2. Arheološko nalazište Drenovac

3. Zavičajni muzej

4. Kulturni centar

5. Manastir Pokrov Presvete Bogorodice – Lešje

6. Salon vina

7. Manastir Svetog Sisoja – Sisevac

8. Gastronomska ponuda

9. Petruška oblast

10. Lovni turizam na obroncima Južnog Kučaja

Grza
Korisne informacije i linkovi

📍Kralja Petra l 69, lokal 2
🏡 Paraćin
☎️
+381 35 565814

📩toparacin@gmail.com

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

https://www.espreso.co.rs/vesti/drustvo/308575/10-razloga-da-posetite-paracin

https://www.instagram.com/turizam_srbije

Grza

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn