Golubačka tvrđava: kraljica na Dunavu

Golubačka tvrđava, poznata i kao Golubac ili Golubački grad, je tvrđava iz srednjevekovnog perioda i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Nalazi se na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, na desnoj obali reke Dunav.

Tvrđava Golubac je predstavljala važno srednjovekovno vojno utvrđenje, koje je planski građeno zbog vojno – strategijskog značaja mesta. Tokom 14. i 15. veka pogranične sile (Srbija i Ugarska) a potom i Otomanska imperija, borile su se da osvoje ovu tvrđavu jer su uz pomoć nje mogle imati moć i kontrolu nad državnom granicom. Odavde se mogao lako kontrolisati i nadgledati sav vodeni i kopneni put koji je povezivao istok i zapad.

Misterije Golubačke tvrđave

Jedna od najpoznatijih misterija koja je vezana za nastanak imena govori kako se osmanski zapovednik grada zaljubio u finu, lepu meštanku koja se zvala Golubana. Golubana je odbijala da uđe u njegov harem, pa je kažnjena tako što je okovana za stenu, kako bi se pokajala. Ovo njeno odbijanje i prkošenje turskom komandantu dovelo ju je do smrti. Ova tvrđava dobija ime Golubac, dok stena koja i dan-danas viri iz Dunava, za koju je devojka okovana, nosi naziv “Baba – kaj” što na turskom znači “pokaj se”

Osnova Golubačke tvrđave prilagođena je konfiguraciji terena i čine je 9 kula koje povezuju bedemi, i Palata. Na osnovu arhitekture i vremena gradnje uočava se osnovna podela utvrđenja na dva dela: Unutrašnje, sa najvišom Don-žon ili branič kulom, poznatom kao Šešir kula, i Spoljno, koje je u vreme ratova bilo prvo na udaru. Unutrašnje utvrđenje, odnosno njegov Gornji grad je po vremenu izgradnje najstariji, dok se narednim fazama i vremenu vladavine despota Stefana Lazarevića pripisuje izgradnja Palate sa kulom koja je brani, i sistem kula i bedema spoljnog utvrđenja. Ulaz u Tvrđavu bio je sa zapadne strane kroz Glavnu kapiju, koja je imala drveni most iznad jarka ispunjenog vodom.

Ova tvrđava je jedno od najpozantijih naših uređenih znamenitosti i spomenika koje dajemo za primer kako se treba održavati i kako ophoditi prema ovakvom dragulju. Sam prostor oko tvrđave i u njoj predivno je uređen a u samoj tvrđavi čeka Vas iznenađenje. Kao da ste ušli u svet vitezova i vremeplov vas je vratio u daleku prošlost. Mnogobrojni animatori obučeni kao vitezovi demonstriraju kako se nekad živelo.

Korisne informacije

Radno vreme tvrđave je svakog dana osim ponedeljka, kada je slobodan dan.

Golubačka tvrđava: Zona I

Zelena zona obuhvata posetu kulama 9, 8, 5 i Palati. Dostupna je svim kategorijama posetilaca, uključujući i maloletna lica (decu) u pratnji roditelja. Za osobe koje se kreću pomoću kolica omogućen je pristup samo Palati.

Zelena zona nudi osnovnu prezentaciju o Golubačkoj tvrđavi kroz digitalni sadržaj (Istražite sami), izložbe (Vitezovi Golubačke tvrđave) i uz vodiče (vođene ture). Za sve organizovane grupne posete obezbeđen je vodič Kompleksa Tvrđava Golubački grad (Tvrđava standard), a pojedinačnim posetiocima dostupna je prezentacija vodiča u Palati na svaki pun sat (Tvrđavin vremeplov) na srpskom i engleskom  jeziku i vikendom u jednom terminu na rumunskom jeziku.

Informacije za grupne posete

Za sve grupne posete obavezna je najava posete najmanje 5 dana unapred. Najave grupnih poseta vrše se zbog bezbednosti posetilaca i zaštite samog spomenika kulture. Neophodno je da se najave urade što ranije jer se zbog velikog interesovanja termini unapred brzo popunjavaju. Turističke agencije i organizatori putovanja treba da imaju  na uvid dokaz o uplati.

Najave se vrše elektronskim putem preko aplikacije koja je dostupna na sajtu Društva. Dodatna obaveštenja o uslovima i terminima posete mogu se dobiti i putem telefona na +381 12 638 798 i +381 12 638 794. Služba za najave poseta radi svakog dana sem ponedeljka u okviru radnog vremena.

Cenovnik:

  • Punoletni posetilac 600 rsd po osobi
  • Grupne posete 450 rsd po osobi
  • Penzioneri  300 rsd po osobi / obavezna penzionerska kartica ili penzioni ček
  • Đačke ekskurzije i studenti 150 rsd po osobi / obavezna studentska legitimacija
  • Maloletni posetilac u pratnji roditelja/staratelja Besplatno

Dobro je znati:

  • U cenu ulaznica je uključen parking, poseta Centru za posetioce i Arheološkom parku.
  • Prodaja ulaznica za Tvrđavu završava se 45 minuta pre kraja radnog vremena Tvrđave.
  • U slučaju velikog broja posetilaca ili loših vremenskih uslova uprava Kompleksa zadržava pravo privremenog ograničavanja ili obustave prodaje ulaznica za Tvrđavu ili pojedine zone Tvrđave.

Golubačka tvrđava: Zona II

Plava zona obuhvata dodatno pristup Kuli 3 i Kuli 4.  Pristup je dozvoljen samo punoletnim posetiocima. Broj osoba u plavoj  zoni u istom trenutku ograničen je na 20 posetilaca. Plava zona je srednje teška staza i zahteva viši nivo fizičke spremnosti posetilaca. Obavezna je adekvatna odeća i obuća (trenerka, pantalone, duže bermude, patike, planinarske cipele). Nije preporučljivo osobama sa akrofobijom (strah od visine) i ofidiofobijom (strah od zmija). Ulaznica za plavu zonu obuhvata pristup Zelenoj zoni. Punoletni posetilac 1000 rsd po osobi

Golubačka tvrđava: Zona III

Crvena zona obuhvata dodatno posetu Kuli 7. Pristup je dozvoljen samo punoletnim posetiocima i uz posebnog pratioca. Broj osoba u Crvenoj zoni u istom trenutku ograničen je na 5 posetioca. Crvena zona je teška staza i zahteva veoma visok nivo fizičke spremnosti posetilaca. Obavezna je adekvatna odeća i obuća (trenerka, pantalone, duže bermude, patike, planinarske cipele). Nije preporučljivo osobama sa akrofobijom (strah od visine) i ofidiofobijom (strah od zmija). Ulaznica za Crvenu zonu obuhvata pristup Zelenoj zoni. Punoletni posetilac 800 rsd po osobi

Golubačka tvrđava: Zona IV

Crna zona obuhvata dodatno posetu Šešir kuli (Kula 1). Pristup je dozvoljen samo punoletnim posetiocima uz posebnog pratioca i sve mere bezbednosti. Broj osoba u Crnoj zoni u istom trenutku ograničen je na 2 posetioca. Crna zona je izuzetno teška staza i zahteva najviši nivo fizičke spremnosti posetilaca. Obavezna je adekvatna odeća i obuća (trenerka, pantalone, duže bermude, patike, planinarske cipele). Nije preporučljivo osobama sa akrofobijom (strah od visine) i ofidiofobijom (strah od zmija). Ulaznica za Crnu zonu obuhvata pristup Plavoj i Zelenoj zoni. Punoletni posetilac 1500 rsd po osobi.

Za još tekstova posetite našu stranicu Upoznaj Srbiju

Zvanična web stranica Golubačke tvrđave: tvrdjavagolubackigrad.rs

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn