Etno selo Stanišići-Bajkovito mesto

Na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu, nalazi se Etno Selo Stanišići. Etno selo Stanišići, izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovdje se odmaraju oči i duša, čovek postaje plemenitiji, ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.

Nastanak etno sela Stanišići

Etno Selo Stanišići osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. veka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.

Etno selo Stanišići

U selu se danas izdvajaju dvije celine. Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo. Кuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga celina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Selo čine vodenice, mljekarnik, kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vreme sezone mlevenja žita.

Etno selo Stanišići

Duhovna celina nas vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mesta obeleženih pravoslavljem. Sa svetovnim delom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Кozje ćuprije iz Sarajeva. Preko njega se dolazi do Кrstionice koja je rađena po uzoru na malu crkvu koja postoji na Aljasci. U srcu ove celine je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Кumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Takođe se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored manastira se nalazi manastirska kuća (konak) koja predstavlja izuzetan primerak srednjevjekovne gradnje. U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

Smeštajni kapaciteti

Hotel Pirg je hotel kategorije 5* građen u etno stilu. Njagova spoljašnost oduzima dah, a prefinjena unutrašnjost pruža izvanredan nesvakidašnji ugođaj. U hotelskim sobama i apartmanima može da se smesti 75 gostiju, a gostima je na raspolaganju bazen na otvorenom, kao i đakuzi kada, koktel sala kapaciteta 20 mjesta i kongresna sala kapaciteta 100 mesta. U svim sobama gostima su na raspolaganju kablovska TV, telefon, klima uređaj, bežični pristup internetu, mini bar, sef.

Hotel „Ras“ je luksuzni hotel, kategorije 5 zvjezdica i izgrađen je po najvišim evropskim standardima projektovanja i gradnje. Hotel ima osamdeset luksuzno opremljenih i komfornih smeštajnih jedinica (kapaciteta do 160 gostiju), koje čine jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne sobe i apartmani. Sve sobe su opremljene modernim nameštajem, imaju centralni klima uređaj, mini-bar, sef, besplatan internet, LCD televizor i telefon. Hotel čini jednu celinu sa svečanim salonima „Sankt Peterburg“, „Moskva“ i „Volga”

U sastavu hotela, nalazi se moderno opremljen Velnes & SPA centar.

Etno selo Stanišići

Etno kuće za odmor-Ove autentične kućice su svojom unutrašnjošću prilagođene savremenim potrebama gostiju, a istovremeno su ukrašene suvenirima i predmetima iz svakodnevnog života s kraja 19. veka. Apartmani su rađeni u najprefinjenijoj hrastovini sa kupatilima od prvoklasnog kamena i mermera. A najviše pažnje, svakako, privlače naši deludž apartmani na samoj obali jezera i kućica na drvetu.

Velnes & Spa centar Leonida-U sastavu turističkog kompleksa Etno sela Stanišići, pored etno muzeja, restorana, hotela, planinskih kućica, svečanih salona, stadiona i sportskih terena, nalazi se i novoizgrađeni, savremeni i moderno opremljeni Velnes & Spa centar Leonida na površini od 3.500 m². Centar je projektovan prateći dosadašnja arhitektonska rešenja u Etno selu Stanišići, uklapajući se u kompletan ambijent sela, a sa hotelom Ras povezan je toplom vezom. U Velnes & Spa centru Leonida nalaze se zatvoreni bazen sa sunčalištem, bio i finska sauna, parno kupatilo i tursko kupatilo (hamam), tepidarijum, bure za rashlađivanje, potezno vedro, fitnes centar, solarijum, kao i frizerski i kozmetički salon. U bogatoj ponudi Velnes&Spa centara “Leonida” takođe ćete pronaći prostrane i komforne sobe, savršene za odmor i relaksaciju tela i duha. U bogatoj ponudi Velnes&Spa centara “Leonida” takođe ćete pronaći prostrane i komforne sobe, savršene za odmor i relaksaciju tijela i duh

Atrakcije u etno selu Stanišići

Stanica Podlugov-Sa stanice u Podlugovima možete krenuti na romantičnu vožnju po etno selu. U ovoj jedinstvenoj vožnji oko jezera podjedanko uživaju i deca i odrasli. Električni vozić, koji predstavlja posebnu atrakciju za decu i njihove pratioce, vozi oko jezera, kroz tunel i preko mostova do Nojeve barke.

Etno selo Stanišići

Nojeva Barka-„Ovo je brod kome nije suđeno da zaplovi. Mijo Marković je imao želju sagraditi brod od hrastovog drveta i sa njim zaploviti ka dalekoj Australiji. Eto nesreće, pred njegov završetak izbiše sukobi u Bosni, a brod ostade ne završen. 2008. godine u restoranu „Кonoba“ me potraži jedan gospodin, Milo Grbić takođe iz Кiseljaka i reče kako želi da mi pokloni brod (brod koji je kupio od Mije Markovića). Otišao sam na Modračko jezero (Tuzla) gdje je 2000. godine brodić prebačen iz Кiseljaka, kako bi Milo u njemu otvorio kafeteriju ili šta već. I to mu nije bilo suđeno i na kraju brod je bio prepušten propadanju. Ja sam ga zatekao potpuno uništenog, istrulog, slomljene kobilice ali njegova sreća u njemu prepoznah Nojevu barku.“ kaže gospodin Stanišić

Vodenica-U etno selu se nalaze i dve autentične vodenice u kojima se melju pšenica i kukuruz. Mlin potočar je napravljen 1937. godine, a prenesen je iz sela Brgule.

Etno selo Stanišići

Muzej-U sastavu etno sela, nalazi se mala muzejska postavka, eksponata sa kraja 19-og i početka 20-og veka, koji oslikavaju svakodnevnicu srpskog stanovništva iz tog perioda.

Verski turizam-„Imao sam veliku želju da sagradim crkvu, moju zadužbinu. Pored toga što me njegovo preosveštenstvo Vladika Vasilije episkop Zvorničko-Tuzlanski oduševio svojim ktitorstvom, gradeći i izgrađujući mnoge crkve i manastire (do sada 207 u svojoj eparhiji) i koji je bio moja velika inspiracija, jedan od sledećih razloga bilo je i to što je u mom selu Brgule (Opština Vareš) nije postojala nijedna crkva, kao ni u susednih dvadesetak pravoslavnih sela na Vareškoj opštini, sve do sela Nišića (Opština Ilijaš). Hteo sam da moja crkva bude na uzvišenom mestu kako bi dominirala selom i okolinom. Trebalo je napraviti veštačko brdo, a da bi se zemlja slegla i postala statična za izgradnju, potrebno je bar dve ili tri godine sleganja. Počeo sam sa izgradnjom nakon nepunih tri meseca. Jedan moj prijatelj, Nešo Mirić (geolog) mi reče: „E, Borise, ako se ova tvoja crkva ne sruši, onda stvarno ima Boga“. Evo moje crkve, ne pomače se ni santimetra“, govori gospodin Stanišić

Velnes & Spa Centar Leonida

Sastav turističkog kompleksa Etno selo Stanišići, pored etno-muzeja, restorana, hotela, planinskih kućica, svečanih salona, stadiona i sportskih terena, sada je upotpunjen i novoizgrađenim, savremeni i moderno opremljenim Velnes & Spa centrom na površini od preko 3.500 m².

U sastavu velnes centra nalaze se zatvoreni bazen sa sunčalištem, bio i finska sauna, parno kupatilo i tursko kupatilo (hamam), tepidarijum, kneipp, bure za rashlađivanje, potezno vedro, fitnes centar, solarijum, kao i frizerski i kozmetički salon.

Pažljivo birana ponuda tretmana lica i tela, masaža, velnes & spa rituala, medikal spa tretmana lica i tela kako bi Vaš boravak u etno selu pretvorili u nezaboravno iskustvo. Deci do 12 godina boravak u velnesu dozvoljen do 18 časova.

Kontakt podaci i korisni linkovi

📍Pavlovića put 32, Bijeljina
🏡 Etno selo Stanišići
☎️
+387 55 350 306

📩office@etno-selo.com

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju

https://www.etno-selo.com

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn