Šabac-Srpski Pariz

U Šapcu kraj Save.“…Prošetajte ovim prelepim gradom i saznajte zbog čega je dika i ponos Srbije.

Lokacija

Šabac spada u jedne od većih gradova Srbije, nastao da obalama reke Save još u 15. veku kao prva varošica tog doba. Nalazi se na tromeđi Mačve, Posavine i Pocerine u plodnoj ravnici koja se ka jugu uzdiže i prelazi niže planine. Naselje pripada Mačvanskom okrugu. Šabac je poznat kao grad boema i šaljivdžija. Tokom istorije u mnogo čemu je bio prvi. U Šapcu je po prvi put zasvirao klavir u Srbiji, u vlasništvu Anke Obrenović. Šabačkim sokacima projurio je prvi fijaker u zemlji, a u njegovom centru otvorena je i prva apoteka. Elegancija njegove arhitekture i evropski duh doprineli su da ovaj grad dobije nadimak Mali Pariz.

Šabac

Šta videti u Šapcu

Šabačka tvrđava je omiljeno mesto turista koji dolaze u Šabac, a njena neposredna okolina je pretvorena u divan rekreativni centar i jedno od najlepših izletišta u gradu i okolini. Samo srce grada čini Gospodar Jevremova ulica. Savršeno je mesto za šetnju, kupovinu ili, jednostavno, opuštanje u nekom od brojnih kafića. U samoj ulici je očuvan duh evropskog grada XIX veka. Ime je dobila po Jevremu Obrenoviću, bratu kneza Miloša i nekadašnjem dugogodišnjem knezu Šabačke nahije.

Šabac

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla ,još jedan je od najprepoznatljivijih simbola Šapca. Zadužbina je Jevrema Obrenovića. Veruje se da su u planiranju i izgradnji bogomolje učestvovali najbolji ohridski majstori. Čuveni stanovnici Šapca svome voljenom gradu odužili su se zidanjem divnih zdanja koja su danas kruna ovog grada. Raznovrsna arhitektura Šapca jedan je od razloga zašto je ovaj grad zaradio nadimak „Mali Pariz“. Šabac je bio jedno od prvih modernih evropskih naselja u Srbiji, što se ogleda i u građevinama koje ga krase. U njegovom srcu, Gospdar Jevremovoj ulici, sačuvani su lepi primerci različitih arhitektonskih stilova, poput neorenesanse i secesije.

Šabac

Prva narodna apoteka- prva je apoteka u Srbiji. Posebno je zanimljiva njena unutrašnjost, u kojoj je sačuvan izgled nekadašnjeg prostora za izdavanje lekova. Narodni muzej grada Šapca- poseduje zanimljivu stalnu postavku koja prati razvoj područja od praistorijskog doba do današnjih dana. Pod okriljem muzeja takođe se nalaze i muzejska postavka Boj na Mišaru u istoimenom selu i Muzej šabačkih Jevreja. Najstariji soliter u Šapcu, građen šezdesetih godina prošlog veka, i danas predstavlja simbol grada na Savi. Osmospratnica sa dva ulaza i 100 stanova u to vreme bila je prva građevina ovog tipa u Šapcu. Soliteru u Pop Lukinoj br. 2 divili su se svi Šapčani, a najponosniji su bili radnici Hemijske industrije „Zorka“ čije ime je nosila zgrada. Obavezno treba posetiti znamenito mesto Mišar-O proslavi stogodišnjice Boja na Mišaru podignut je Spomenik Кarađorđu i mišarskim junacima, koji se nalazi u centru sela. Osamdesetih godina, nedaleko od spomenika, otvorena je muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru.

Šabački vašar

Vašar svih vašara: Kad Šabac zaliči na Las Vegas. Postoji mnogo vašara, ali samo je jedan Šabački. Ovaj vašar je najveća manifestacija ovoga tipa u regionu. Tradicionalno, centralni dan ovog vašara je 21. septembar, odnosno pravoslavni praznik – Mala Gospojina. I tako je, kažu, već dva veka. Tada se ogromna kolona ljudi i vozila sjati na čuveni Mihajlovac koji je domaćin vašara. I danas se na njemu mogu naći čuvene vašarske atrakcije, kao što su razni ringišpili, šećerne vune, alve, liciderska srca…Posebna atrakcija su trgovci iz svih delova Srbije, ali i zanatlije starih zanata poput kazandžija, pintera, kovača, stolara… Vašar svake godine poseti i do nekoliko desetina hiljada ljudi, a u ranija vremena imao i do 300.000 posetilaca. Proslavila ga je čuvena starogradska pesma „Hoćemo li u Šabac na vašar“.

Šabačka tvrđava

Šabačka tvrđava, nemi svedok na desnoj obali Save, vremešna ali dostojanstvena, vekovima se odupirala sukobima koji grad Šabac nisu mimoišli. Tako je i danas. Ostaci nekada artiljerijskog utvrđenja prkose vetrovima sa Save. Njan položaj, tik uz reku Savu, kraj je koliko i početak današnjeg grada Šapca. Ime Šabac prvi put pominje Antonio Bonfini, ugarski dvorski istoričar koji je verovao da je to turska reč koja označava nešto što je čudesne lepote. Prvobitna tvrđava koja je podignuta na uzvišenju kraj reke Save zvala se Zaslon i godina njenog nastanka nije poznata. Ostaci koji danas leže na istom mestu pripadaju novijoj verziji tvrđave koju je izgradio Isa-beg Isaković, 1471. Godine. Od tada je ovo utvrđenje promenilo mnogo upravnika i bila trpela neprestane borbe za prevlast između Turaka, Srba i Austrougara. Šabačka tvrđava je jedna od poslednjih pet koju su Turci 1867. godine predali Srbima. Taj dan je turska vojna posada napustila Šabac, predavši ključeve grada pešadijskom kapetanu srpske vojske, Lazaru Cukiću. Burna istorija šabačkog kraja ostavila je mnogo materijalnih tragova do današnjih dana. Najduži period razvoja grada koji je na istorijskoj pozornici već više od pet vekova vezan je za turska osvajanja i vlast. Iz tog perioda ostao je najimpozantniji motiv koji i danas svedoči o tim teškim i slavnim vremenima – Tvrđava na desnoj strani Save, na lokalitetu koji je po njoj i dobio naziv Stari grad.

Šabac
Korisne informacije i linkovi

📍Šabac
☎️
+38115347384

📩tossabac@gmail.com

https://www.instagram.com/turizam_srbije

https://turizamsrbije.com

https://balkans.aljazeera.net/teme

https://distrikt.rs

https://bookaweb.com

https://www.sd.rs

https://sabacturizam.org

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn