Jezera Bruje i Moharač-Rajska jezera Fruške Gore

Na Fruškoj gori se nalazi 16 veštačkih jezera. Od toga je 13 planski izgrađenih akumulacija za potrebe navodnjavanja i sprečavanja plavljenja obradivih površina. Većina jezera su poribljena, pogodna za sportski ribolov i privlače zaljubljenike u prirodu.

Jezero Bruje

Jezero Bruje, poznato još i pod nazivom Erdevičko jezero, je veštačko jezero smešteno severozapadno od Erdevika, na izlazu ka naselju Ljubi. Nastalo je osamdesetih godina prošlog veka za potrebe vodosnabdevanja obližnje vinarije, pregrađivanjem potoka Banja, branom dužine 270 i visine 13 metara. Danas, Erdevičko jezero više nema tu namenu i predstavlja idealno mesto za odmor, kupanje i uživanje u ribolovu. Širina jezera iznosi 300 metara i zauzima površinu od oko 17 hektara.

Smešteno je na nadmorskoj visini od 110 metara i okružuju ga litice, visine i do 20 metara, koje su obrasle bagremom. Prosečna dubina jezera iznosi 5 metara, a najdublje tačke se nalaze oko brane, gde dubina prelazi i 7 metara. Jezero je bogato šaranom, amurom, somom, tostolobikom, babuškom, karašom i tako dalje. Uglavnom su u pitanju sitniji primerci ovih vrsta. Mogu se videti labudovi, patke, čaplje i rode, a ujedno predstavlja i raj za pecaroše. Sama plažica je mala, ali ima drveća koje pravi dobar hlad kad su vrućine, pa je idealno mesto za kupače. Ipak, vikendom umeju biti velike gužve, pa ako vam se pruži prilika, možda je bolje da Bruje posetite radnim danom.

Fruška Gora

Jezero Moharač

Jezero Moharač nalazi se na Fruškoj gori, severoistočno od naselja Erdevik, u opštini Šid. Smešteno je na obroncima ove planine, na nadmorskoj visini od 123 metra. Zajedno sa jezerom Bruje, koje se nalazi severozapadno od naselja Erdevik, predstavlja pravo bogatstvo ovog malog naselja, ali i čitave Fruške gore. Ukupna širina jezera iznosi 300, dužina 2500, a dubina 10 metara.

Površina jezera dostiže 60 hektara, a njegova ukupna zapremina iznosi preko 2,3 miliona metara kubnih. Jezero je napravljeno iz više razloga, a prvenstveno je služilo za zaštitu okolnih oranica od bujičnih poplava. Danas jezero Moharač ima rekreativnu ulogu i predstavlja omiljeno mesto za sve ribolovce ovog kraja. Jezero Moharač poseduje veliki turistički potencijal. Jezero okružuju netaknuta priroda, ptice i životinje, a krasi ga voda visokog kvaliteta, u kojoj je dozvoljeno kupanje. Ipak, i pored čiste vode, primarni posetioci ovog jezera su ribolovci. Jezero posećuju pecaroši, koji tokom čitave godine pecaju somove, šarane, amure, štuke, babuške i druge vrste bele ribe.

Erdevik

Jedno od najlepših sela u Vojvodini svakako je Erdevik, selo opštine Šid.
U Erdeviku se već godinama prve subote u mesecu organizuje Sremska kulenijada, turističko – gastronomska manifestacija čiji je moto „U zagrljaju kulena i vina“. Tokom tog junskog subotnjeg dana ovo šidsko selo poseti nekoliko hiljada ljudi, mahom Beograđana i Novosađana, ali i stranaca. Nalazi se na nadmorskoj visini od 140 metara, na obroncima Fruške gore. Okružuju ga tri veća mesta: Ilok, Sremska Mitrovica i Šid, čijoj opštini i pripada. Erdevik ima tri prekrasna jezera. Erdevik je poznat po sjajnim vinima i mnogobrojnim malim vinarijama.

Fruška Gora
Fruška Gora

Fruška gora se prostire u Vojvodjanskoj ravnici u Sremu. Fruška gora je prvi planinski predeo koji je proglašen Nacionalnim parkom 1960. godine. Najveći vrh Fruške gore je Crveni Čot 539 m, zatim Pavlasov Čot 531 m, Isin čot 522m, Iriški venac-TV TORANJ 516 m. U praistorijskom dobu područje Fruške gore bilo je značajno zbog lova i njegovi šumski predeli služili su kao sklonište. Za vreme Rimljana Fruška gora je predstavljala područje na kom su bila izgrađena utvrđenja, putevi, nekropole. Nazvana je alma Mons što označava plodno brdo. Ako želite da provedete prijatan vikend u prirodnom okruženju sa porodicom, kampujete sa društvom ili samo uživate u prelepoj prirodi, možete da se zaputite u jedno od brojnih fruškogorskih izletišta.

Fruška Gora

Većina izletišta na Fruškoj gori je uređena i nalazi se pored saobraćajnica, kulturno-istorijskih spomenika i ugostiteljskih objekata, tako da pored samog uživanja u okruženju, ima dosta prilike i za učenje. Oblast Nacionalnog parka Fruška gora je bogata raznovrsnom florom i faunom, kao i pašnjacima, plodnim zemljištem, vinogradima i voćnjacima, koji ukrašavaju padine ove planine. Na nadmorskim visinama iznad 300 metara, bogatstvo su guste listopadne šume. Ako ste ljubitelj verskog turizma, predlažemo da ih obavezno posetite. Fruška gora nosi epitet „srpska Sveta gora“ potpuno opravdano. Nekada je broj manastira bio daleko veći, ali je do danas sačuvano oko polovine tog broja-njih 17. Svi manastiri datiraju iz perioda od 15. do 18. veka, a svaki ponaosob čuva bogatu istoriju i duhovnost skrivenu u svojim zidovima. Na Fruškoj gori se nalazi 16 veštačkih jezera, od kojih je 13 izgrađeno za potrebe navodnjavanja i sprečavanja plavljenja obradivih površina.

Korisni linkovi

https://www.instagram.com/turizam_srbije/

https://turizamsrbije.com/category/upoznaj-srbiju/

https://www.srbijapodlupom.com

Fruška Gora

Ako ti se dopada tekst, podeli ga na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn